Gilde kiest Sint-Gummarus als patroonheilige

Gilde kiest Sint-Gummarus als patroonheilige

Gilde kiest Sint-Gummarus als patroonheilige

Print
Lier - Ieder jaar op 11 oktober viert Lier de feestdag van de stadspatroon Sint-Gummarus. Dit jaar kreeg deze feestdag een extra elan doordat de gilde Heren van Lier zich toewijdt aan Sint-Gummarus als patroonheilige.
"De gilde Heren van Lier bestaat veertig jaar en dat wordt gevierd. De traditie wil dat een gilde een beschermheilige heeft, een patroon, en ook een gildealtaar: het altaar dat is toegewijd aan haar patroon. De gilde Heren van Lier heeft tot op heden geen gildealtaar, maar heeft impliciet steeds onze Lierse stadspatroon Sint-Gummarus als beschermheilige gehad. Zo omringen de gildeleden al vele jaren het reliekschrijn van Sint-Gummarus met lantaarns tijdens de Sint-Gummarusprocessie en steunden zij in het verleden verscheidene uitgaven rond de figuur van Sint-Gummarus", zegt gildehooftman Peter Wyckmans.

Omdat de gilde Heren van Lier naar aanleiding van haar veertigste verjaardag opnieuw wil aanknopen bij de oude gildetraditie, sloeg ze de handen in elkaar met het bestuur van de Broederschap van Sint-Gummarus om als gilde ook officieel Sint-Gummarus als patroonheilige en het Sint-Gummarusaltaar als gildealtaar te kiezen. Dit gebeurde vrijdagavond in de Sint-Gummaruskerk.

Chris VAN ROMPAEY
Foto Joren De Weerdt

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio