Rode Duivels en friet met mayonaise

Print

Rode Duivels en friet met mayonaise

Essen - Half België zat vrijdag voor tv voor de match van de Rode Duivels. In heel veel cafés in heel de regio kon de match gevolgd worden. In Kalmthout kwam zelfs oud-voetballer Gilles De Bilde supporteren.
In tenniscentrum Rozenhof in Essen stond alles klaar voor de match van de Rode Duivels. Zo’n 150 mensen waren om 17 uur, een uur voor de aftrap in Kroatië, al present om samen frietjes te eten. “We hebben onze bar een beetje Braziliaans aangekleed met een extra tappunt en een Braziliaans barretje erbij. Het is hier een echt klein stadion. Als ze winnen bouwen we hier nog een feestje”, klonk het vooraf.

Bij FC Exelcior zaten 200 kinderen gespannen naar de match te kijken op groot scherm in de kantine. Ze kregen gratis frietjes met curryworst. Ook de ouders waren welkom en konden een pronostiek invullen. Er werd ook een prijs uitgereikt voor de best verklede supporter. En wie niet gekleed was in de Belgische driekleur, kon zich ter plaatse laten schminken.

In Kalmthout zat de sfeer er ook goed in. Om en bij 300 voetballiefhebbers kwamen samen in de showroom van BMW-garage Meeusen. “De Rode Duivels hebben er met BMW een nieuwe hoofdsponsor bij”, wist zaakvoerder Pierre Meeusen. “Voor minstens vier jaar zullen zij de Belgische nationale ploeg sponsoren.”

Gilles De Bilde

Niemand minder dan gewezen voetballer Gilles De Bilde (42) woonde de match op groot scherm bij. De bezoekers konden een pronostiek invullen en konden zo een voetbal winnen met de handtekeningen van de Rode Duivels.

De Bilde had nog nooit op die manier een match gevolgd. “Ofwel volg ik de match in het stadion, ofwel zit ik gewoon thuis. Maar nu zit ik tussen het voetbalpubliek en ik vind het zalig."

"Het samenhorigheidsgevoel is enorm. Die eerste goal maakte iedereen euforisch. De mensen leven echt mee. Er is een nieuwe hype gecreëerd door de Rode Duivels die er lange tijd niet was. Hoe je het ook draait of keert, alles staat of valt met resultaten. En onze Rode Duivels presteren. Ze zijn al lang goed bezig."

"Toch had ik niet verwacht dat ze tegen Kroatië zo goed zouden spelen. België is gewoon te goed op dit moment. Als ze dit niveau blijven aanhouden dan zie ik ze volgend jaar op het WK in Brazilië ver eindigen. Dan moeten ze minimaal de kwartfinale halen.”

MaTi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio