Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van wereldhits naar de vergetelheid: Ferre Grignard (overzicht)

Ferre Grignard was een briljant muzikant, maar een tragisch figuur. Bij zijn geboorte op vrijdag 13 maart 1939, krijgt hij meteen de stempel 'ongelukje' opgedrukt. Maar de jonge Fernand wordt wel gezegend met een bijzondere stem, alleen moest hij die zelf nog ontdekken.

sstoffels

Rijzende ster

Een turbulente schoolcarrière brengt de jonge Fernand junior uiteindelijk naar het Instituut voor Sierkunsten en Ambachten. Ondertussen noemt hij zichzelf Ferre om te rebelleren tegen zijn vader. Ferre omringt zich met kunstenaars en muzikanten, een omgeving die vruchtbaar zou blijken. Midden jaren '60 wordt hij ontdekt in café De Muze. Ring, ring, I've Got To Sing wordt meteen een hit en brengt Grignard een sterrenstatus.

Succes in Parijs

In 1966 brengt Ferre zijn debuutalbum uit: Ring, ring, I've Got To Sing. Op deze elpee staan Ferre's grootste successen. Drunken Sailor en My Crucified Jesus worden hits en Ferre wordt doorheen het land geboekt. Hij belandt zelfs in het beroemde Olympia in Parijs. Maar het gaat stilaan bergaf met de zanger. Hij drinkt meer en geeft minder en minder om publiciteit, platencontracten en fans.

Achterstallige belastingen

De volgende albums blijken minder populair dan zijn debuut. Grignard blijft een uitstekende muzikant, maar doet niets tegen zijn zin. Optredens worden afgelast en fans worden teleurgesteld. Bovendien blijkt de rauwe magie van het debuutalbum verdwenen. Als klap op de vuurpijl, komt de fiscus aankloppen.

Dood van een ster

In het begin van de jaren '70 verliest Grignard zijn inboedel. Ondertussen begint de punkbeweging wereldwijd aan een opmars. De hoogdagen van Ferre lijken voorbij. Om de tragedie compleet te maken wordt er keelkanker vastgesteld bij Grignard. De zanger sterft op 8 augustus 1982, arm maar omringd door vrienden. Bart Plouvier, auteur van een boek over Grignard: "Hij is gestorven zoals hij geleefd heeft. Zijn vrienden smokkelden flessen drank het ziekenhuis binnen. Tot op het laatst deed hij gewoon zijn zin. Verbitterd was hij niet. Hij wist wel dat zijn vroege dood de prijs was die hij voor zijn levensstijl diende te betalen."

Volg het dossier in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 oktober tot zaterdag 19 oktober. Stem op uw favoriete Antwerpse nummer op www.gva.be/metropoll.

Bekijk hieronder enkele live-fragmenten van Ferre Grignard:

Ferre brengt zijn klassieker Drunken Sailor op de Franse televisie in 1966, op het hoogtepunt van zijn carrière.

Ferre speelt I Don't Know My Real Name op de Franse televisie in 1969.

In deze Franse reportage is een gelukkige Grignard te zien. De opnames dateren van 1973. Hij brengt enkele nummers met zijn begeleidende band.

Bron: Youtube

Foto: Archiefbeeld

Simon Stoffels

Vastgoed

Jobs in de regio