Illegale plukkers laden zakken vol met kostbare paddenstoelen

Illegale plukkers laden zakken vol met kostbare paddenstoelen

Illegale plukkers laden zakken vol met kostbare paddenstoelen

Print
Nijlen - Volgens de verantwoordelijken van de Provinciale Groendomeinen is de Kesselse Heide momenteel erg populair bij illegale paddenstoelenplukkers die zakken vol van de kostbare zwammen meenemen om ze voor veel geld te verkopen.

Officieel is het niet toegelaten om paddenstoelen te plukken in bossen of heidegebieden. Maar nu het herfstweer de zwammen als paddenstoelen uit de grond doet rijzen, brengt dat blijkbaar veel mensen met een commerciële geest op gedachten. "We hebben de laatste weken al veel mensen betrapt op het plukken van paddenstoelen. Dat gebeurt vermoedelijk in al onze domeinen, maar op de Kesselse Heide loopt het de laatste tijd de spuigaten uit. Ik heb het dan niet om een gezin dat een paar exemplaren meeneemt om thuis op te eten. Het zijn dan voornamelijk groepen mensen die met busjes worden afgezet en vuilniszakken volladen uit puur geldbejag. Ze roven de heide leeg", zegt domeinwachter Bart Moons.

Het zou voornamelijk om Oost-Europeanen, Aziaten en Italianen gaan. Ze zijn uit op kostbare soorten als boleten en eekhoorntjesbrood. "Ze nemen alles mee wat ze kunnen vinden. De lekkerste soorten worden voor veel geld aan restaurants verkocht en al de rest wordt weggegooid. Je begrijpt dat zulke praktijken nefast zijn voor de biodiversiteit in de heide."

Er zijn bordjes geplaatst en overtreders worden aangesproken. De oogst wordt dan in beslag genomen. Als de problemen aanhouden, zal de politie worden ingeschakeld.

Lees meer in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Metropool Zuid.

Foto Joren De Weerdt
Bert Provoost

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio