Mode

Nieuwste kapseltrend gaat kort, korter, kortst

Print

Nieuwste kapseltrend gaat kort, korter, kortst

Een snelle blik op de coiffures in showbizz­land leert dat korte lokken hipper zijn dan ooit. De sterren effenden dapper het pad, en nu willen ook aardse vrouwen massaal hun haar kortwieken. Tot grote tevredenheid van het kappersgild: "Soms moet je gewoon durven."

Eens diep ademhalen, vervolgens een flinke slok whisky achteroverkappen en dan met toegeknepen ogen in de kappersstoel plaatsnemen. Ziehier het vaste ritueel dat veel celebrity's ongetwijfeld hebben gevolgd, afgelopen zomer. De ene na de andere zangeres ruilde haar lange, weelderige lokken in voor een korte coupe, en zette daarna met het nodige angstzweet een foto op Twitter. Zouden de fans het wel mooi vinden? De eerste meningen waren soms nogal kort door de bocht. Kort vraagt nu eenmaal een beetje gewenning.

Daar kan iemand als Alicia Keys van meespreken. Toen de zangeres een foto van haar nieuwe, grafische bloempotkapsel de wereld instuurde, ontplofte Twitter bijna van de sarcastische opmerkingen. Vergelijkingen met The Beatles en Dr. Spock van 'Star Trek' waren niet van de lucht. Dan waren de reacties op het korte blonde Pixie-kopje van Beyoncé al heel wat milder. En de notoire bad girls Miley Cyrus en Rihanna, die schoren gewoon de helft van hun haar af. Daar kwamen ze, hun wilde imago indachtig, trouwens makkelijk mee weg.

WINTERS KAPSEL

Ook die andere grote beroepscategorie in NV Sterrenland heeft de korte kapsels ontdekt. Bekende actrices zoals Michelle Williams, Charlize Theron en Anne Hathaway kozen onlangs voor Kort met een grote K. En nu is de gewone vrouw aan de beurt. "Eenmaal de celebs een beetje korter durven gaan, volgt het grote publiek al snel", weet topkapper Robby Osselaer, ambassadeur van label.m (Toni & Guy) en de Unie van Belgische Kappers (UBK/UCB).

"Op de catwalks voor deze zomer zag je al veel korte grafische kapsels, en die trend zal zich deze winter alleen maar doorzetten." Osselaer verwacht de komende maanden zelfs meer korte kopjes te knippen dan in de zomer. "Raar maar waar: in de winter laten vrouwen hun haar vaker kort knippen. Als de zomer nadert, hebben ze eerder de neiging om hun haar iets langer te laten groeien, zodat ze het in een staartje kunnen binden aan het zwembad. En lange lokken staan ook wat zwoeler, natuurlijk. In de winter past de korte look perfect bij hoge kragen en wollen sjaals."

GEWENNING

Kort haar is er uiteraard altijd al geweest - in alle kappersboeken vind je een uitgebreide selectie aan korte kapsels. Wat is dan het verschil met de populariteitsboost van afgelopen zomer? "Bekende sterren trekken vrouwen over de streep die er anders niet eens aan zouden denken om kort te gaan", denkt Osselaer. "Als je Beyoncé altijd al een mooie vrouw hebt gevonden en je vindt haar korte coupe geslaagd, dan zal je het zelf ook eens sneller proberen."

Maar, zegt de kapper, kort heeft toch wel zijn tijd nodig. "De korte kapsels waren vorig jaar al volop te zien in de collecties, maar pas nu zie ik ze echt doorbreken. Er zijn toch zeker twee collecties nodig vooraleer de consument ze vaak genoeg gespot heeft in magazines of bij vriendinnen. Pas als ze eraan gewend zijn geraakt, wagen ze zelf de stap."

Het gevolg is dat er om de haverklap vrouwelijke klanten het kapsalon komen binnengewaaid met een foto van het desgewenste Bekend Kapsel in de hand. Worden kappers daar op den duur niet bloednerveus van? "Goh, als kapper moet je tegen je klant durven zeggen: 'We gaan niet kopiëren'", haalt Osselaer de schouders op. "Laat de foto de inspiratiebron zijn, en werk van daaruit verder. Je moet het celeb-kapsel niet na-apen, maar op maat snijden van de vrouw die voor je in de stoel zit. Zij heeft immers ook haar eigen stijl."

ONGESCHREVEN WET

Hebben veel vrouwen eigenlijk schrik om kort te gaan? "Tuurlijk, de mens is een gewoontedier. Hoe vaak zeg je niet bij de kapper: 'Doe maar hetzelfde'.Omdat je bang bent van verandering, en onzeker over wat de mensen zullen denken. Maar soms moet je gewoon durven. Hoe saai zou de wereld eruit zien als iedereen hetzelfde, veilige kapsel had?"

Vanaf een bepaalde leeftijd lijkt kort trouwens de regel te worden. Meer zelfs, volgens een ongeschreven wet gaat de schaar er na je 40ste sowieso in. "Meestal is het zo dat lange lokken je er vanaf een bepaalde leeftijd ouder doen uitzien», zegt Osselaer. "Niet alle vijftigers raken nog weg met een lange knot, dat maakt je ouder in het gezicht."

Kort is dus hipper, sportiever, en het verjongt - tenminste als je het kapsel op de juiste manier onderhoudt. "Veel vrouwen meten zich een saaie korte coupe aan, want dat is 'praktisch en degelijk'. Maar als je je haar wast, droogt en verder niets, dan heb je niet zoveel aan je jongenskopje. Dan gaat dat haar toch z'n eigen weg zoeken."

Alles begint met een goede kennis van stylingproducten, benadrukt de kapper. "Dat kan je kapsel maken of kraken. Gebruik een beetje textuurwax of wat mousse, dat kan al wonderen doen." En nog een tip: houd korte kapsels zoveel mogelijk in één kleur. "Bij kort haar moet de snit primeren op de kleur. Terwijl je bij lang haar meer met kleurtechnieken kan werken en de snit dan weer wat braver is. Je moet altijd een evenwicht vinden tussen de twee."

www.coiffure.org

GDB / Metro

NIET TE MISSEN