Voorzitter CdH: "Martens was close met koning Boudewijn"

CdH-voorzitter Benoît Lutgen noemt de overleden Wilfried Martens "een groot humanist". Hij wijst ook op de nauwe band tussen Martens en voormalig koning Boudewijn. Die band heeft de politieke carrière van Martens mee beïnvloed, meent de cdH-voorzitter.

mceulemans

"Wilfried Martens heeft als groot humanist België 13 jaar lang geleid. Dankzij zijn kunst van het compromis, zijn loyauteit, zijn moed en doorzettingsvermogen, en ondanks de periodes van politieke instabiliteit, is Martens er steeds in geslaagd om consensussen te vormen. Door zijn vermogen tot synthese en zijn overtuigingskracht heeft hij negen regeringen kunnen leiden", aldus Lutgen in een persbericht.

"Vaders van België"

Lutgen roemt Martens ook als een "echt staatsman" en "een van de vaders van het huidige federale België". Net als andere Franstalige politici wijst Lutgen op de evolutie die Martens heeft doorgemaakt van jongerenvoorzitter met soms scherpe standpunten tot voorvechter van het federale België. Lutgen verwijst daarbij naar de nauwe band tussen Martens en wijlen koning Boudewijn. "Die band heeft de carrière en de evolutie van Martens beïnvloed", aldus Lutgen.

Ook de cdH-voorzitter verwijst naar de Europese rol van Martens. "Hij was een gerespecteerd politiek figuur, naar wie geluisterd werd, ook door sterke persoonlijkheden als Margaret Thatcher, Valéry Giscard d'Estaing, François Mitterand en Felipe Gonzales".

Belga, archieffoto

MEER OVER Benoît Lutgen

Nu in het nieuws