Eyskens: "Martens heeft grote stempel gedrukt op Belgische politiek"

Ex-premier en minister van staat Mark Eyskens (CD&V) reageert getroffen op het overlijden van Wilfried Martens. "Hij heeft een grote stempel gedrukt op de Belgische politiek", aldus Eyskens aan Belga. Eyskens looft Martens onder meer om zijn "moed, redenaarstalent, groot vermogen tot synthese en zijn compromisbereidheid". Het overlijden van Martens komt voor Eyskens niet als een verrassing. "Ik heb hem onlangs nog gezien en hij zag er toen zeer zeer vermoeid uit".

mceulemans

Eyskens maakte in de jaren 80 deel uit van verschillende regeringen onder leiding van Martens. "Ik heb zo'n 12 jaar lang deel uitgemaakt van al zijn regeringen en heb toen bijna alle dagen met hem samengewerkt. Hij heeft een grote stempel gedrukt op de Belgische politiek. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen was natuurlijk zijn herstelbeleid tussen 1981 en 1985 met de devaluatie van de frank. Dat heeft ons land enorm geholpen om er economisch opnieuw bovenop te komen", aldus Eyskens.

Europese rol

Eyskens verwijst ook naar de belangrijke rol die Martens op Europees vlak gespeeld heeft. "Hij was een bijzonder overtuigd Europeaan. Hij heeft zich ook langdurig ingezet voor het Europese project. Hij heeft ook de Europese Volkspartij mee grootgemaakt en georganiseerd. Dat hij die fractie jarenlang heeft mogen leiden is voor hem ook de bekroning geweest van zijn Europese werk".

Volgens de 80-jarige Eyskens bezat Martens een unieke combinatie aan politieke talenten. "Het was een zeer moedig man. Als hij iets moest verdedigen deed hij dat met al zijn overtuigingskracht. Hij kon daarbij terugvallen op een groot redenaarstalent. Maar hij kon ook tegen kritiek. Hij had ook een groot vermogen om zaken te synthetiseren en moeilijke dossiers terug te brengen tot hun essentie. Het was ook iemand die compromisbereid was."

Overtuigd federalist

Volgens Eyskens bekeek Martens de discussie van de laatste jaren over de toekomst van België "met lede ogen". "Hij was een overtuigd federalist. Hij was bijzonder allergisch aan het seperatistische discours van sommigen en aan het confederale model dat sommigen voor België zien".

Belga, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio