Oud-premier Wilfried Martens (77) overleden

Oud-premier Wilfried Martens (77) overleden

Oud-premier Wilfried Martens (77) overleden

Print
Oud-premier Wilfried Martens (CD&V) is overleden. Hij werd 77. Hij is in de nacht van woensdag op donderdag in zijn woning in Lokeren overleden. "Zijn echtgenote minister van Staat Miet Smet en zijn kinderen stonden hem bij in zijn laatste uren", zo luidt het in een mededeling.

Lees ook:

Martens was vanaf 1979 dertien jaar lang bijna ononderbroken eerste minister van België. Martens was sinds 1990 voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP).

Wilfried Martens is geboren in het Oost-Vlaamse Sleidinge. In 1972 werd hij CVP-voorzitter, een functie die hij zeven jaar lang bekleedde. Zonder enige ministeriële ervaring schopte hij het in 1979 tot eerste minister. Een negen maanden durend intermezzo met Mark Eyskens in 1981 niet te na gesproken, bleef Martens tot 1992 resideren in de Wetstraat 16.

Na zijn jaren in de Belgische politiek trok Martens Europa in. In 1994 raakte hij verkozen in het Europees Parlement. Vijf jaar later claimde hij het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen. Dat ging echter naar zijn latere vrouw Miet Smet en Martens bedankte voor de tweede plaats. Hij bleef wel voorzitter van de EVP, die onder Martens de socialisten onttroonden als grootse Europese politieke formatie.

Martens heeft vijf kinderen: twee bij zijn eerste vrouw, Lieve Verschroeven, met wie hij dertig jaar getrouwd was, en drie bij zijn tweede vrouw Ilse Schouteden. In 2007 gingen Martens en Schouteden uit elkaar. Op 27 september 2008 hertrouwde hij met Miet Smet.

Volgens de mededeling heeft Martens de afgelopen dagen "afscheid genomen van zijn naaste familie".

De begrafenis zal plaatsvinden in de Sint-Baafskathedraal in Gent op zaterdag 19 oktober.

Teken hier het online rouwregister.

Belga, Archieffoto AFP

MEEST RECENT