ACV schiet voorstel van gemeenschapsdienst voor werklozen af

De christelijke vakbond ACV schiet het voorstel van senator Rik Daems af, die in de krant De Morgen pleitte om langdurig werklozen verplichte gemeenschapsdienst te laten verrichten. "Zoiets bekt goed, maar slaat nergens op. Daems zou beter zijn handen uit de mouwen steken voor 'werkbaar werk' in plaats van te strijden tegen de werklozen", verklaarde Karim Dibas, verantwoordelijke voor de arbeidsmarkt bij het ACV.

Dibas wijst erop dat het niet de eerste keer is dat Daems werklozen afschildert als sociaal profitariaat. "Herinner u de beelden waar hij vanop de trappen van zijn riante villa kritiek uitte op de profiteurs". Maar de werkelijkheid is genuanceerder, luidt het bij het ACV.

Dubbele problematiek

"De langdurig werklozen zijn veelal terug te brengen tot twee problematieken: een lage scholingsgraad en 50-plussers. Moet men de schuld bij die mensen leggen? Vijftigplussers zijn vaak het slachtoffer van vooroordelen op de arbeidsmarkt. Bovendien hebben zij ook geen nood aan werkervaring via gemeenschapsdienst, want ze hebben ervaring zat".

Het ACV wijst ook naar voorbeelden uit het buitenland, waar problemen opdoken met verplichte gemeenschapsdienst. "Onze noorderburen zijn verplicht vrijwilligerswerk aan het terugschroeven. In de praktijk bleek het vaak moeilijk om werklozen te matchen aan een taak.

Banen geschrapt voor vrijwilligers

Bovendien zorgde dat vrijwilligerswerk ook voor verdringing van reguliere jobs". Dibas citeert het verhaal van een straatveger wiens job werd geschrapt en die nadien als "vrijwilliger" de straten moest vegen, maar wel aan 400 euro per maand minder. "Heeft Daems al gedacht aan de concurrentievervalsing die dit soort van werk oplevert?".

Belga, foto Belga

Nu in het nieuws