Belg François Englert krijgt Nobelprijs voor de Fysica

De Belgische natuurkundige François Englert heeft samen met zijn Britse collega Peter Higgs de Nobelprijs voor de Fysica gewonnen. Dat maakte het Nobelprijscomité bekend. Englert is zo de eerste Belg die de prestigieuze prijs krijgt. Higgs en Englert werden gelauwerd voor hun voorspelling van het Higgsboson-deeltje.

mceulemans

In 1964 postuleerden de Belgische natuurkundigen Englert en Robert Brout (overleden in 2011) ongeveer tegelijkertijd met de Brit Peter Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. Vorig jaar werd hun theorie bevestigd door de ontdekking in het CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is. De hoogste onderscheiding voor een natuurkundige is omgerekend met ongeveer 920.000 euro gedoteerd.

"Blij met bijzondere prijs"

François Englert, die dinsdag samen met zijn Britse collega Peter Higgs de Nobelprijs voor de Fysica won, toont zich erg gelukkig met de prijs. "Ik ben heel erg blij met deze bijzondere prijs", luidde zijn korte, telefonische reactie aan de Royal Swedish Academy of Sciences. Op de vraag wat hij met het prijzengeld zou doen, moet hij het antwoord voorlopig schuldig blijven. "Dat weet ik niet", klonk het. Englert en Higgs ontvangen samen 8 miljoen Zweedse kronen, omgerekend zo'n 920.000 euro.

Englert liet ook weten dat hij Higgs, die hij naar eigen zeggen pas voor het eerst ontmoette in juli 2012, zou feliciteren. Higgs verklaarde op zijn beurt "overweldigd" te zijn door de eer die hem dinsdag te beurt viel. "Ik wil ook alle anderen bedanken die hebben bijgedragen tot de ontdekking van het nieuwe deeltje, evenals mijn familie, vrienden en collega's voor hun steun", zei hij in een mededeling die werd uitgestuurd door de universiteit van Edinburgh, waar Higgs emeritus professor is.

Englert is de 10de Belg die een Nobelprijs in de wacht sleepte:

1904 - Nobelprijs voor de Vrede: Instituut voor Internationaal Recht te Gent 1909 - Nobelprijs voor de Vrede: Auguste Beernaert 1911 - Nobelprijs voor de Literatuur: Maurice Maeterlinck 1913 - Nobelprijs voor de Vrede: Henri La Fontaine 1919 - Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde: Jules Bordet 1938 - Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde: Corneille Heymans 1958 - Nobelprijs voor de Vrede: Dominique Pire 1974 - Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde: Albert Claude en Christian de Duve 1977 - Nobelprijs voor de Scheikunde: Ilya Prigogine 2013 - Nobelprijs voor de Natuurkunde: François Englert

Belga, foto Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER