België pas 25e in meest ontwikkelde ICT-landen

België pas 25e in meest ontwikkelde ICT-landen

België pas 25e in meest ontwikkelde ICT-landen

Print
Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking, zowat 2,7 miljard mensen, zal tegen het einde van het jaar met het internet verbonden zijn. Dat blijkt maandag uit de schattingen van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU). Dat is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties voor informatie- en communicatietechnologie.

Volgens het jaarlijks rapport "Measuring the Information Society 2013" zijn nog 1,1 miljard gezinnen (of 4,4 miljard mensen) in de wereld niet verbonden met het internet. Maar liefst 90 procent van die gezinnen bevinden zich in ontwikkelingslanden.

Voor het derde jaar op rij voert Zuid-Korea het klassement aan van de landen die het meest ontwikkeld zijn op het vlak van ICT. Zweden, IJsland, Denemarken, Finland en Noorwegen vervolledigen de top vijf. De andere landen in de top tien zijn Nederland, het Verenigd-Koninkrijk, Luxemburg en Hongkong. België staat op plaats 25, na Malta en voor Israël. Dat is twee plaatsen lager dan in de vorige ranking. Bijna twee derde van de landen in de top dertig zijn Europese landen. De ITU legt dat uit door het gezamelijk regelgevend kader met duidelijke prioriteiten, wat de landen hielp te evolueren naar "geavanceerde informatie-economieën".

Het rapport haalt nog aan dat de vastgelegde prijzen voor breedbandinternet wereldwijd met 82 procent zijn gedaald tussen 2008 en 2012. Daarnaast is "bijna de hele wereld" in het bereik van mobiele telefonie, aldus ITU. De unie verwacht dat er tegen eind 2013 6,8 miljard geregistreerde gsm-abonnementen zullen zijn, iets minder dan de totale wereldbevolking.

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws