Oppositie en deel meerderheid reageert opgelucht op beslissing Bourgeois

De brief van minister Geert Bourgeois (N-VA) is aangekomen bij de gemeenteraadsvoorzitter Luc Hermans (CD&V). Die zal het punt met hoogdringendheid op de agenda plaatsen op de gemeenteraad maandagavond. Daar moet dan wel tweederde van de raadsleden mee akkoord zijn. Ondertussen reageert zowat iedereen opgelucht.

Vlaams viceminister-president en minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) stelt vast dat de bemiddelingsopdracht van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx om de politieke impasse in Turnhout te doorbreken "niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd". De gemeenteraad van de stad kan nu de procedure opstarten om een nieuw college van burgemeester en schepenen aan te stellen. Bourgeois schrijft dat maandag in een brief aan Luc Hermans (CD&V), de voorzitter van de gemeenteraad van Turnhout. Die gemeenteraad heeft nu de mogelijkheid om de procedure op te starten voor de aanstelling van een nieuw college. "In dat geval", legt de woordvoerder van Bourgeois uit, "moet de gemeenteraad daarvan de Vlaamse regering op de hoogte brengen, waarna de Vlaamse regering de burgemeester ontslaat." Zittend burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) blijft in dat geval zeker aan tot er een nieuwe bestuursploeg is aangesteld, "er komt geen vacuüm", luidt het.

Daarmee staat het licht op groen voor de nieuwe coalitie T.I.M.-CD&V-Groen en sp.a. Eric Vos (T.I.M.) wordt de nieuwe burgemeester. "We zijn vooral opgelucht dat er een beslissing is, maar we staan zeker niet te dansen", klinkt het bij de vier partijen. "Nu begint het echte werk pas. Er is nog veel werk voor de boeg." De vier partijen geven waarschijnlijk dinsdagmiddag een persconferentie.

Burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) klinkt ontgoocheld zeker nu definitief vast staat dat hij geen burgemeester meer zal blijven. "Het is emotioneel een zware beproeving, maar ik moet me er proberen over te zetten. Om eerlijk te zijn zag ik deze beslissing op het einde van de vele gesprekken die ik met mevrouw Berx heb gehad, wel aankomen."

Foto Bert De Deken

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio