Kessels fort staat centraal bij herdenking wereldoorlog

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog zal zich in de gemeente Nijlen concentreren in het Fort van Kessel.

Van Rompaey Chris

Het idee om het Fort van Kessel centraal te stellen tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog komt van de Gidsenvereniging Fort Kessel. "We hebben dat idee zo'n twee jaar geleden in de Cultuurraad gelanceerd.

Ondertussen ligt het programma vast. Zo organiseren we elke zondag van september 2014 sfeerwandelingen in en buiten het fort. In kleine groepjes wandelen de deelnemers doorheen de geschiedenis. Via dertien taferelen tonen we de periode vanaf de mobilisatie tot 10 oktober, de dag dat Antwerpen gevallen is", zegt Rudy Van Nunen, voorzitter van de kerngroep.

De hele maand september zijn er verscheidene tentoonstellingen in het fort.

Hierbij kunt u voor het eerst de kamer van de commandant bezoeken. "Het privévertrek van de commandant werd door twee dikke Bertha's (Duits kanon, red.) getroffen. Omdat het lokaal onbruikbaar was, hebben de Duitsers het kort nadien dichtgemetseld. Ongeveer 2,5 jaar geleden hebben we beslist om de deur open te maken. Dat sloeg dik tegen, want we moesten uiteindelijk door een muur van twee meter. Bijna een jaar later zaten we er eindelijk door en stuitten we op een berg puin die haast tot aan het plafond reikte.

Daaruit haalden we honderden voorwerpen die we volgend jaar voor de allereerste keer zullen tentoonstellen", zegt Van Nunen.

De herdenking wordt afgesloten op zaterdag 4 oktober met het klank- en lichtspel ?De val van het fort'. "In dit massaspektakel is het fort de enige acteur. Het wordt een moderne voorstelling, in een fris kleedje met veel lichteffecten, maar wel authentiek en aangrijpend", verduidelijkt regisseur Dirk Callens.

Info: 03.410.03.70, www.kesselfort14-18.be

Chris VAN ROMPAEY
Foto: Dirk Vertommen


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio