Jan Ullrich weigert Olympische medailles terug te geven

De Duitse ex-renner Jan Ullrich is niet van plan om zijn olympische medailles vrijwillig af te staan. Dat zei hij vrijdag aan televisiezender Sky Sports. De intussen 39-jarige Ullrich won in 2000, op de Olympische Spelen van Sydney, goud in de wegrit en zilver in de tijdrit. Achteraf bleek dat hij dat deed met doping in zijn lichaam.

evrolix

"Ik weet echt niet waarom er nog zo veel geld aan zaken uit het verleden uitgegeven worden", aldus Ullrich. "Die medailles blijven bij mij. Wie de medailles wil zien, kan ze altijd bij mij thuis komen bewonderen. Dit zijn oude koeien die na vijftien jaar uit de sloot gehaald worden. We kunnen beter naar de toekomst kijken", meldde hij.

Ullrich, de winnaar van de Tour de France van 1997, kwam eind juni in het nieuws met een interview in het Duitse blad Focus. De ex-renner bekende daarin voor het eerst formeel door dopingdokter Eufemiano Fuentes te zijn behandeld. In 2012 oordeelde het Internationaal Sporttribunaal TAS al dat Ullrich doping gebruikt had in zijn carrière. Al zijn resultaten sinds 2005 werden geschrapt.

Vorig jaar nam het IOC de bronzen olympische medaille van Lance Armstrong van de tijdrit op de Spelen van Sydney nog af na diens dopingbekentenissen. Enkele weken geleden meldde The Boss zelf dat hij zijn medaille naar het Amerikaans Olympisch Comité opgestuurd had.

Belga Foto AFP

MEER OVER Jan Ullrich

Meer sportnieuws