1.269 joden dagvaarden minister Smet

De ouders van 1.269 chassidische joden hebben Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) gedagvaard in kort geding. Ze willen dat de Antwerpse rechtbank het nieuwe decreet op het huisonderwijs schorst. Ze eisen een dwangsom van 6,345 miljoen per dag vertraging dat dit niet gebeurt.

jrosquin

Het joods onderwijs in Antwerpen is opgesplitst in twee groepen. Een deel bestaat uit door de overheid erkende en gesubsidieerde publieke joodse scholen. Daarnaast bestaan er ook een boel joodse niet-gesubsidieerde privéscholen, waar de leerlingen georganiseerd ‘huisonderwijs’ krijgen. Ze krijgen daar les op basis van het joods-chassidische geloof en hebben hun eigen eindtermen.

De leerlingen van die laatste groep ontsnapten tot nog toe aan de controle van de overheid. Men kon niet nagaan of ze ook les kregen over bijvoorbeeld de evolutieleer of seksuele opvoeding kregen.

Huisonderwijs

Vanaf dit schooljaar moeten kinderen uit het ‘huisonderwijs’ onder meer meedelen welke vakken ze krijgen, welke leraren die vakken geven en wat de onderwijsdoelen zijn. Bovendien moeten ze deelnemen aan de examens van de Vlaamse Gemeenschap als ze 11 en 15 jaar worden. Slagen ze twee keer niet, dan moeten ze verplicht naar een andere school.

De 1269 kinderen, van wie de ouders nu minister Smet dagvaarden, lopen allemaal school in zo’n joodse privéschool. Eind augustus kregen ze een brief om zich uiterlijk tegen de derde schooldag in orde te maken met het nieuwe decreet.

De ouders willen dat het decreet wordt geschorst, omdat ze slechts drie dagen de tijd kregen om zich in orde te stellen. “De nieuwe verplichtingen zijn volstrekt onuitvoerbaar zonder overgangsmaatregelen. Een kind dat al sinds zijn zesde enkel religieus onderwijs heeft genoten, kan onmogelijk zo snel een inhaalbeweging maken”, stellen ze.

Omdat de zaak heel dringend is, vragen ze maandag bij de Antwerpse kortgedingrechter de schorsing van het decreet of minstens de schorsing van de gevolgen van het decreet tot een definitieve beslissing over de grond van de zaak is genomen. Ze eisen ook een dwangsom van 5.000 euro per kind per dag vertraging of in totaal 6,345 miljoen euro per dag voor alle 1.269 kinderen samen.

JDW Foto: GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER