Bezoek Norbertijnenabdij van 't Park in Heverlee

Print
Geel -

Omstreeks 1100 had de hertog van Brabant, die Leuven als zijn residentiestad had gekozen, een mooi jachtpark. Rond 1129 schonk Godfried met de Baard dit jachtpark aan de Norbertijnen. Vandaag zet nog een klein aantal monniken de traditie van gemeenschapsleven en pastoraal werk voort.


De norbertijnenabdij van Park uit de twaalfde eeuw is een uitschieter in het religieuze erfgoed van Leuven. De kloosterarchitectuur en hoevegebouwen bleven uitzonderlijk goed bewaard. Vandaag is de abdij van 't Park een indrukwekkend monument met een groots verleden. Met de huidige restauratiecampagne breekt een nieuw hoofdstuk aan. Stad Leuven restaureert en herbestemt de gebouwen met steun van de Vlaamse overheid.

Nu zondag 6 oktober om 14u kan u met de Geelse afdeling van het Davidsfonds genieten van een gegidste rondleiding in dit schitterende abdijcomplex. U ziet er een mix van gebouwen met gotische, barokke, classicistische en rococo-invloeden. Het kloosterpand zelf telt een kapittelzaal, een refter (nu archiefzaal), een slaapzaal en een indrukwekkende bibliotheek met ruim 6000 oude drukken en een goed bewaard oud archief. De blikvanger is het stucwerk in de refter en bibliotheek. Verder ziet u er nog een handvol poorten, het voormalige gasthof, een oude watermolen met zeer oude vijvers, een fraaie dreef en de erg mooie abdijboerderij met stallen en tiendenschuur. Het kerkhof rond de abdijkerk is uitgegroeid tot een campo santo van de Leuvense universiteit. Talrijke rectoren en professoren vonden er hun laatste rustplaats.

Wie mee wil, wordt om 13.45u aan de Abdij van 't Park verwacht. De rondleiding van zondag start stipt om 14u. De toegangsprijs - 4 euro - betaalt u aan de ingang. De abdij is niet zo moeilijk te vinden. Op de E314 neemt u afrit 17 (Leuven) en volgt u richting Leuven. Rijd de Leuvense Ring naar rechts op en volg deze gedurende 3 kilometer. Net voor de Philipssite slaat u rechtsaf de Geldenaaksebaan op. Volg deze rechtdoor, rijd de spoorweg over en neem de eerste straat links. Er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen aan de abdij. U kan ook parkeren aan de Geldenaaksebaan of aan de Philipssite. Van hieruit is het een mooie wandeling tot de abdij.

Meer info bij Jan Drijkoningen 014.72.35.87 of jan.drijkoningen@telenet.be

Marc Leyse
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio