Ook Canadese studente wil campagne Anke Van dermeersch doen stoppen

Na de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin onderneemt nu ook de Canadese studente Rosea Lake juridische stappen tegen de campagne van Vrouwen Tegen Islamisering. Ze daagt Vlaamse Belang-senator Anke Van dermeersch voor de Antwerpse kortgedingrechter, waar ze dinsdag de onmiddellijke stopzetting van de campagne zal eisen. De vrouw vliegt daarvoor speciaal over vanuit Canada.

Op de affiche voor de campagne 'Vrijheid of islam' poseert Anke Van dermeersch in een kort rokje met op een van haar benen streepjes die een schaal van waardeoordelen aanduiden van 'sharia-conform' tot 'steniging'.

Bij Christian Louboutin schoot die poster in het verkeerde keelgat, omdat de politica zijn hoge pumps met rode zool draagt. Bij studente grafisch ontwerp Rosea Lake, omdat ze er haar eigen werk 'Judgements' in herkende. Alleen ging de schaal bij haar van 'preuts' tot 'slet' en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij.

Lake vindt dat Van dermeersch haar idee gestolen en misbruikt heeft voor haar anti-islamcampagne. Ze drukte eerder al de hoop uit dat Louboutin zijn rechtszaak wint, omdat ze zelf niet de middelen had om juridische stappen te ondernemen. Mode-ontwerpster Rachida Aziz besliste om Lake daarbij te helpen en dient op haar beurt ook klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

De Canadese heeft nu Van dermeersch gedagvaard voor de Antwerpse kortgedingrechter wegens schending van de auteursrechten en het onrechtmatig gebruik van haar werk. Ze eist de onmiddellijke stopzetting van de campagne op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per inbreuk. "Mijn cliënte is erg aangedaan en komt speciaal naar België om de confrontatie met mevrouw Van dermeersch aan te gaan", zegt haar advocaat Abderrahim Lahlali.

De zaak komt dinsdag voor en maandag wordt ook al het kort geding van Louboutin behandeld. Anke Van dermeersch verklaarde eerder al dat het werk van Rosea Lake haar geïnspireerd had, net zoals een maatbeker of het liedje "These boots are made for walking", maar dat er van plagiaat geen sprake is.

Belga

Foto Sarah Van den Elsken

Nu in het nieuws