Gesimuleerde Assisenzaak in Regina Pacis

Gesimuleerde Assisenzaak in Regina Pacis

Gesimuleerde Assisenzaak in Regina Pacis

Print
Hove - Zestien leerlingen van het laatste jaar van Regina Pacis dompelden zich de voorbije weken onder in de aparte wereld van een assisenproces. Met een realistisch rollenspel eindigt het project stilaan zijn apotheose.
"We hebben ons gebaseerd op een bestaande assisenzaak uit de jaren '80, waarbij een bedrijfsdirecteur werd beschuldigd van moord op zijn voormalige minnares", zegt leerkracht Joris Van Hasselt. "De directeur hield vol dat hij onschuldig was en beweerde dat het om een wapenongeluk ging. De wapendeskundigen hadden daarover echter uiteenlopende meningen." De leerlingen hebben zich in het proces verdiept aan de hand van een boek van gerechtsjournalist Gust Verwerft. Het dossier zelf hebben ze niet kunnen inkijken. De namen van de betrokkenen werden uit respect voor de nabestaanden veranderd. Ook de plaats van delict en enkele feiten werden gewijzigd. Om zich goed te kunnen voorbereiden is de klas naar het Hof Van Assisen Antwerpen getrokken, waar ze een deel van een assisenproces hebben gevolgd.

De rollen werden verdeeld onder alle leerlingen van de klas. Joyce Stroeckx koos voor de rol van gerechtspsychiater. "Altijd interessant om eens in de psyche van een beschuldigde te kruipen", zegt ze. "Het personage dat ik moest beoordelen was volgens mij stabiel en toerekeningsvatbaar en dat stond dus ook in mijn verslag."

"Zo'n rollenspel is niet niks", aldus Van Hasselt. "Het vergt heel wat voorbereiding, want de leerlingen moeten helemaal mee zij met hun rol. Als ze bv. de rol van advocaat op zich nemen, dan moeten ze zelf hun strategie bepalen en hun pleidooien moeten ze uit het hoofd leren, anders missen ze overtuigingskracht. De grootste uitdaging voor de leerlingen ligt echter in de samenwerking met hun medeleerlingen. Elke individuele opdracht heeft immers gevolgen voor de opdrachten van de anderen."

Ludwig Van Gelder

Foto Joren De Weerdt
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio