Obama: "Republikeinen, stop deze komedie"

Print

Obama: Republikeinen, stop deze komedie

De Amerikaanse (Democratische) president Barack Obama heeft donderdag uitgehaald naar de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner (foto onder). "Stem (een begroting), hou met deze komedie op en maak een eind aan deze lamlegging", zei het staatshoofd tijdens een toespraak in een kmo in de buurt van Washington.

Obama betreurde dat Boehner tot nu toe heeft geweigerd "de extremisten in zijn partij de rug toe te keren". De president waarschuwde voor de economische gevolgen van de "shutdown": "hoe langer dit duurt, hoe erger het wordt en het heeft geen zin", aldus Obama, eraan toevoegend: Het Amerikaanse volk kiest zijn vertegenwoordigers om zijn leven gemakkelijker te maken, niet moeilijker".Peiling

Een grote meerderheid van de Amerikanen kan zich niet vinden in de "shutdown". De Republikeinse partij wordt daarvoor meer met de vinger gewezen dan president Obama en zijn Democratische partij, zo blijkt uit een peiling van het CBS News.

Niet minder dan 72 procent van de Amerikanen keurt de "shutdown" niet goed, terwijl een kwart er zich wel in vindt. De Republikeinen in de peiling zijn verdeeld: 48 procent is voor, 49 procent is tegen. Van de leden van de conservatieve beweging Tea Party is 57 procent voor de financiële drooglegging van de overheid. Vooral bij Democraten en onafhankelijke kiezers is er wrevel.

Op de vraag wie verantwoordelijk is, beschuldigt 44 procent van de Amerikanen de GOP. Voor 35 procent zijn Obama en zijn Democraten de schuldige.

Belga, Foto's Reuters

.

Nu in het nieuws