Slachtoffer van politiegeweld moet zelf voor rechter verschijnen

Slachtoffer van politiegeweld moet zelf voor rechter verschijnen

Slachtoffer van politiegeweld moet zelf voor rechter verschijnen

Print
De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen heeft Nik G. uit Turnhout donderdag naar de correctionele rechtbank van Antwerpen verwezen voor weerspannigheid.

Een verrassende beslissing, want de raadkamer had hem buiten vervolging gesteld. Hij zal dus samen terecht moeten staan met de twee agenten die ongeoorloofd politiegeweld tegen hem gebruikt zouden hebben, waarna hij een maand in coma lag.

Nik G. liep op 1 april 2011 onder invloed door het Antwerpse Schipperskwartier en gedroeg zich vreemd. Een politiepatrouille werd ter plaatse geroepen en trof de dertiger op de grond aan. Een van de politiemensen tikte hem naar eigen zeggen "licht" aan, getuigen spreken van een schop. De man verzette zich en werd geboeid.

Volgens de getuigen bleef een van de agenten hem in een armklem houden - ook al was G. toen al geïmmobiliseerd - terwijl de andere zijn benen in bedwang hield. De getuigen zagen dat zijn tong naar buiten kwam, hij blauw aanliep en er braaksel uit zijn mond liep. G. verloor het bewustzijn en lag een maand in coma. Hij hield er een zwaar hersenletsel aan over en zal nooit zelfstandig kunnen wonen.

De raadkamer stelde hem in februari nog buiten vervolging voor weerspannigheid, omdat hij alleen maar gereageerd had op het optreden van de agenten. De KI hervormde die beslissing en verwees hem wel naar de strafrechter. De agenten waren in beroep gegaan tegen hun verwijzing, omdat er volgens hen geen sprake is van overmatig geweld, maar dat werd afgewezen.

Belga

.

Nu in het nieuws