Terrorist Trabelsi uitgeleverd aan VS: "Geen doodstraf"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft donderdag bevestigd dat Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten is uitgeleverd. België kreeg de garantie van de VS dat hij niet tot de doodstraf zal veroordeeld worden. De VS hadden zijn uitlevering gevraagd.

Trabelsi werd in 2001 veroordeeld omdat hij een aanslag plande op de vliegbasis van Kleine Brogel. Donderdagmorgen werd de voormalige Tunesische profvoetballer van de gevangenis van Brugge overgebracht naar Melsbroek. Daar nam de Amerikaanse overheid hem over. "Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State van 23 september 2013, dat het uitleveringsbesluit van Nizar Trabelsi naar de Verenigde Staten bevestigt, is betrokkene donderdag effectief uitgeleverd", aldus Turtelboom.

Trabelsi zat sinds het einde van zijn straf in juni 2012 in uitleveringsdetentie, in afwachting van zijn uitlevering aan de VS. Washington vaardigde in 2007 een internationaal aanhoudingsbevel uit. Turtelboom verklaarde dat de VS garandeerden dat zijn zaak enkel door een rechtbank van algemeen recht behandeld zal worden, en niet door een militaire rechtbank of een uitzonderingsrechtbank. Ook gaf Washington de garantie dat hij niet tot de doodstraf zal veroordeeld worden.

De Raad van State (RvS) verwierp op 23 september 2013 het beroep van Trabelsi tegen een ministrieel besluit, dat zijn uitlevering aan de VS mogelijk maakte. Met de uitspraak bevestigde de RvS de beslissing tot uitlevering.

Belga, Archieffoto

Nu in het nieuws