Nieuwe speciaalzaak in gezonde en verse natuurvoeding voor hond én kat

Net als bij kinderen, noteren ook dierenartsen een stijgend aantal (voedsel)allergieën bij huisdieren. Granen of glutenallergie bij honden is geen zeldzaamheid meer. "We moeten ze weer verse voeding geven", zeggen specialisten

Haaruitval, diarree, jeuk: dierenartsen zien meer en meer allergische huisdieren. Dierenkliniek Randstad in Borsbeek bevestigt het, en ook dierenarts Geert Adriaenssens uit Berlaar ziet een duidelijke stijging ten opzichte van twintig jaar geleden. "Het heeft deels te maken met het beschermend opvoeden. Een hond ligt hele dagen binnen op een warme deken voor de kachel. Terwijl honden en katten buiten door het slijk moeten rennen", zegt dierenarts Adriaenssens.

Professor Savelkoul van de universiteit van Wageningen (Nederland) springt hem bij. "Bovendien zijn ze tegen alle mogelijke ziekten gevaccineerd. Door al die inentingen heeft het immuunsysteem helemaal niks meer te doen. Uit verveling gaat het dan allergieën opwekken."

Maar ook de voeding is heel belangrijk in de strijd tegen de allergieëntsunami. Bij dierenliefhebbers is er een voedingsbeweging op gang gekomen die zegt dat onze honden opnieuw zoals de wolven moeten eten, en onze katten zoals de tijgers: vers, natuurlijk vlees, met huid en haar en botten. "Korrelvoeding is steriel, er zit geen leven in", zegt dierenarts Adriaenssens. "Als je het drie dagen laat staan, wordt het niet rot. De darmflora wordt niet meer geprikkeld door bacteriën, terwijl een goede darmflora enorm belangrijk is voor het afweer- en immuunsysteem. Voeding is het belangrijkste medicijn in de strijd tegen allergieen bij dieren."

In Zandhoven opende gisteren, vlak voor Werelddierendag op 4 oktober, Gezhond en Zo, een speciaalzaak in verse voeding, barf (Bones And Raw Food, dus opnieuw met huid en haar) en graanvrije producten voor hond en kat. "In de natuur lopen er ook geen konijnen rond die alleen voor de hond of voor de kat bestemd zijn", zeggen zaakvoerders Katrien De Hoon en Geert Van Heesbeke. "We kwamen zelf bij de verse voeding uit omdat we een boerboer hebben, Dax. Dat is een groot, Zuid-Afrikaans ras dat niet zo oud wordt. Acht jaar is al mooi. Dan wil je er alles aan doen om zo'n hond toch zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk bij jou te houden."

Katrien en Geert ontdekten dat er in veel brokken amper nog vlees zit, maar wel veel graan en groenten. "Absurd, want een hond is een semi- carnivoor. Wolven eten wel voorverteerde groenten die bijvoorbeeld in de maag van een hert zitten, maar ze gaan geen wortel eten. Terwijl het dát is wat veel dierenvoederfabrikanten onze honden willen aandoen. Mensen moeten opnieuw aanvaarden dat hun hond voor 99% een wolf is, zelfs de kleinste chihuahua. Door droge brokken of blikvoer te eten, stinken ze veel harder uit hun bek en produceren ze veel meer uitwerpselen. We moeten onze huisdieren opnieuw pens met darminhoud of hertenlong laten eten."

Geert en Katrien hebben een diepvriezer in hun winkel, met diepgevroren kippennekken, pens, stukken kaak, lam: noem maar op. "De echte 'barfers', zoals dat heet, stellen zelf in de juiste verhouding een vers menu samen. Maar wij verkopen ook diepgevroren verse worst waar alles in de juiste samenstelling in zit. Als je het ontleedt, zie je er stukjes huid en ader in zitten." Een kilo vers voer begint vanaf 2,7 euro (kip) en loopt op tot 5,1 euro (eend). Meer dan droge brok of blikvoer, "maar wij hebben er uitgebluste honden die op het punt stonden een spuitje te krijgen, echt van zien opknappen." Ook anti-allergene voeding en glutenvrije voeding voor huisdieren zitten in de lift.

Kristin MatthyssenMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio