Europa bekijkt Oosterweel ten laatste in november

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij op 11 oktober of 4 november een gesprek zal hebben met Europees Commissaris Michel Barnier over het Oosterweeldossier. Peeters was geïrriteerd door de kritiek dat hij het dossier voor zich uit zou schuiven.

jrosquin

Dinsdag kon u in uw krant lezen dat Michel Barnier, de Europese Commissaris voor de Interne Markt, bevestigde dat er nog geen overleg was geweest over het Oosterweeldossier. Vlaams minister-president Kris Peeters had nochtans tot drie keer toe beloofd om in september samen te zitten.

STANDPUNT: 'Oosterweel: Muyters gaat kort door de bocht'

"Geen negatieve beslissing"

Dat gesprek ligt nu wel vast. Er komt op 11 oktober of 4 november topoverleg op Europees niveau. Peeters werd gisteren door de oppositie hard aangepakt in het Vlaams Parlement. Volgens Open Vld heeft de Vlaamse regering geen toestemming nodig van Europa om een nieuwe aanbesteding toe te kennen. Die moet er sowieso komen omdat de bouwopdracht en het traject zijn gewijzigd van een viaduct naar een tunnel. “Ik ben het daar niet mee eens”, stelt Peeters, die de kritiek erg vervelend vindt. “Mocht het zo zijn, dan had Europa zich allang laten horen en had het een negatieve beslissing genomen. Ze doen dat niet omdat ze het dossier heel grondig willen bekijken. Commissaris Michel Barnier wil daar eerst een gesprek over.”

Stokken in wielen

Peeters hoopt op antwoorden op twee vragen: “Kan de concessie overgedragen worden van BAM naar de nv Liefkenshoektunnel en kan de huidige aanbesteding blijven?” “Ik betreur dat onder andere Karel De Gucht stokken in de wielen steekt met zijn eerdere uitspraken. Zo zaai je verwarring. Daar heeft niemand wat aan.”

WB Foto: PN

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring