Arboretum herdenkt stichtster De Belder

In het Arboretum herdenken ze Jelena De Belder die in augustus tien jaar geleden stierf. Samen met haar man Robert De Belder vormde ze de oude kwekerij om tot het cultureel-wetenschappelijk instituut met wereldfaam dat het Arboretum nu is.

Wouters Greet

Omdat iedereen in de buurt van Kalmthout wel al eens van Jelena De Belder gehoord heeft maar eigenlijk niet juist weet wat ze allemaal betekend heeft voor het Arboretum, besloot conservator Bram Rammeloo dat het nu, tien jaar na haar dood, een uitgelezen moment is om de geheugens weer wat op te frissen.

"Ter nagedachtenis maakten we een Jelena-route doorheen de tuin die langs vijfentwintig speciale plekjes leidt die haar persoonlijkheid beschrijven.

Zo is er bijvoorbeeld de Stewartia, een boomcamelia, die eigenlijk de reden is waarom Jelena naar hier kwam", zegt Rammeloo.

"Ze fietste ooit vanuit het Nederlandse Zundert helemaal naar hier omdat ze had gehoord dat hier een mooi exemplaar stond van die boom. Ze klom over het hek, vond de boom en werd er onmiddellijk verliefd op. Ze ontmoette toen ook Robert De Belder die haar grote liefde werd. Sindsdien is ze nooit meer weggegaan."

Vanaf zaterdag 5 oktober krijgen bezoekers gratis de brochure van de Jelena-route en die kunnen ze zelf afleggen. Wie nog meer over De Belder wil weten, kan ook een themawandeling aanvragen met Bie Wouters als gids die Jelena De Belder persoonlijk kende.

Einde november, tijdens het sluitingsweekend, zullen ze in het Arboretum nog een herinneringsboom planten voor hun stichtster. "Voor iemand die hier zo met hart en ziel werkte, kunnen we geen mooiere manier van herdenking bedenken", aldus Rammeloo.

GRWO

Foto W&F


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio