Bouwcode laat lichtreclame toe

Volgens Groen zet Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) de deur open voor willekeur. De schepen werkt aan een vereenvoudiging van de bouwcode. Op sommige vlakken wordt die minder strikt.

dvansant

Schepen Van de Velde schrapt een derde van de voorschriften in de bouwcode. De laatste aanpassing was in 2010. De code is een gemeentelijk instrument om het bouwen in de stad te reglementeren. “De bouwcode is zeer gedetailleerd, en dat maakt het soms moeilijk werkbaar”, zegt Van de Velde. “Neem bijvoorbeeld de strijd tegen de wildgroei aan schotelantennes. Door de complexe regelgeving werden de voorschriften nooit afgedwongen, omdat het moeilijk te controleren was. We zetten de inspanningen voort, maar vereenvoudigen de regels.”

In de nieuwe bouwcode komt een versoepeling van de ‘harmonieregel’. Dat voorschrift legt vast dat een bouwproject moet passen in een straat of wijk. “Alleen zorgde dit voor een rem op de ontwikkeling van een straat”, zegt de schepen. “We willen nu meer kijken naar hoe een straat moet evolueren en niet alleen naar het historische kader.”

Voor eenvoudige bouwwerken is een aanmeldingsplicht voldoende. “Die aanpassing kwam er ook op vraag van het parket”, zegt Van de Velde. “De Vlaamse overheid had dit ingevoerd, maar de stad Antwerpen paste de regel niet toe. Dat zorgde voor een discrepantie.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - Regio Stad

SACHA VAN WIELE Archieffoto GVA

Nu in het nieuws