OCMW wil overleg met scholen over lege brooddozen

OCMW wil overleg met scholen over lege brooddozen

OCMW wil overleg met scholen over lege brooddozen

Print
Mechelen - Het OCMW - Sociaal Huis wilt een overleg met de Mechelse scholen naar aanleiding van het bericht dat steeds meer kinderen met een lege maag en een lege brooddoos naar school gaan. Volgens de scholen zelf is er momenteel nog geen sprake van een probleem.

Het alarmbericht van de stad Gent en de Vlaamse onderwijsraad haalde maandag de kranten. "Concrete cijfers staan er in het bericht niet vermeld, maar het fenomeen zou zich uitbreiden als een olievlek", weet OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld). "Dan zijn het vooral de steden die het eerst in het vizier komen. Als ouders hun kinderen zonder eten naar school moeten sturen, dan moet we samen actie ondernemen."

Het OCMW - Sociaal Huis Mechelen besliste woensdag meteen om samen met de armoedeorganisaties de problematiek van armoede op school aan te pakken. "We willen met de scholen samenzitten om de komende weken het probleem in kaart brengen en samen actie op maat ondernemen", gaat Anciaux voort. "Daarnaast hebben wij dit en volgend jaar ook een project lopen rond kinderarmoede en gezonde voeding op school. Geen overbodigheid, want zeker voor kinderen in de groei kan je het belang van gezonde voeding nauwelijks overschatten."

Volgens Bart Pepermans, directeur van GO Shil!, neemt het aantal hongerige leerlingen in Mechelen geen dramatische proporties aan. "Bij ons gaat het om een heel beperkt aantal. Hoogstens vijf procent van onze 720 leerlingen", aldus Pepermans. "We weten bij welke kinderen we af en toe moeten depanneren. Zij krijgen dan een warme maaltijd voorgeschoteld. Maar het grootste probleem is de betaling van die maaltijden. Een op zeven betaalt te laat, dat is meer dan vroeger. Op jaarbasis tellen we nu 10.000 euro aan onbetaalde rekeningen."

NIGE

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio