Danny Pieters ziet af van afscheidspremie: "Offer door commotie"

Gewezen Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) laat zijn vertrekpremie dan toch vallen. Dat doet hij na de commotie die hierover is ontstaan, zei hij woensdag aan VRT en vtm.

fvranckx

Pieters hoopt wel dat de regels veranderen. "Ik hoop dat er door mijn offer - want het gaat om veel geld - een regeling komt waarbij die vertrekpremies niet meer kunnen voor mensen die vrijwillig vertrekken".

Pieters toonde zich ooit in een vrije tribune een felle tegenstander van uittredingsvergoedingen voor parlementsleden die zelf vertrekken. "Iemand die uit eigen beweging een einde maakt aan zijn politiek mandaat kan niet op een uittredingsvergoeding rekenen. Dit lijkt de logica zelve", klonk het toen. Maar Pieters, die deze zomer zélf de Senaat verliet om vicerector te worden aan de KU Leuven, heeft zelf zo'n vergoeding aangevraagd.

In De Morgen woensdag verdedigde Pieters nog niet aanvraag. Hij had tegen het systeem gevochten, maar de meerderheidspartijen blokkeerden het dossier, zei hij. Pieters "zag niet in" waarom hij zou moeten afzien van zijn uittredingsvergoeding. Nauwelijks een halve dag later zegt Pieters dat hij die vergoeding toch laat vallen. Niet onder druk van zijn partij, zegt Pieters voor de VRT-microfoons. "Wie mij kent, weet dat ik daar niet zo gevoelig voor ben".

Lees ook: Hevige tegenstander politieke vertrekpremies Danny Pieters eist zelf gouden handdruk

Het Bureau van de Senaat bespreekt donderdag de uittredingsvergoedingen, liet senaatsvoorzitster Sabine De Bethune (CD&V) intussen weten.

Bekijk de reportage van VTM:

Belga, Archieffoto Belga

MEER OVER Danny Pieters