"Theatermechanisme Bourla op weg naar Topstukkenlijst"

Het negentiende-eeuwse theatermechanisme van de Antwerpse Bourlaschouwburg heeft een gunstig advies gekregen van de Topstukkenraad om op de Topstukkenlijst te komen. Dat zegt Vlaams parlementslid en voormalig erfgoedminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) dinsdag op basis van een antwoord vanwege Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag. Van Mechelen hoopt dat het in de Bourla gevestigde Toneelhuis de bescherming als een "opportuniteit" zal zien.

jrosquin

Het Toneelhuis zorgde begin dit jaar bij monde van haar voorzitter Johan Swinnen voor wat commotie door te stellen dat de Bourlaschouwburg, een neoclassicistisch gebouw uit de negentiende eeuw, niet enkel een grondige restauratie nodig heeft maar ook niet langer voldoet aan de vereisten van een modern theatergezelschap en -publiek. Er werden onder meer openlijk vragen gesteld bij het oude theatermechanisme.

Het gebouw zelf was reeds als monument beschermd en volgens Van Mechelen hoorde het theatermechanisme daar in feite al bij. Een extra, expliciete bescherming dankzij de opname op de Topstukkenlijst zou echter voor meer zekerheid zorgen.

Unieke waarde

"Wie de argumentatie van de Topstukkenraad leest, krijgt opnieuw bevestiging van de unieke waarde van het complete geheel dat ervoor zorgt dat de theaterdecors en de acteurs synchroon kunnen bewegen en dit zowel van boven- als van onderuit", zegt Van Mechelen, die hoopt dat Het Toneelhuis creatief zal omgaan met de bescherming.

"Buitenlandse opera- en theaterhuizen benijden ons om de Bourla", vindt hij. "Dit is een gedroomde kans om een wisselwerking te zoeken tussen hedendaagse podiumkunst en respectvol omgaan met erfgoed."

Belga Foto: FrBe

MEER OVER Toneelhuis

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio