VS-Senaat verwerpt de begroting van het Huis van Afgevaardigden

VS-Senaat verwerpt de begroting van het Huis van Afgevaardigden

VS-Senaat verwerpt de begroting van het Huis van Afgevaardigden

Print
De Amerikaanse Senaat heeft maandag zoals verwacht de begroting van het Huis van Afgevaardigden voor het komende fiscale jaar verworpen.

De begroting van het Huis voorziet dat de federale diensten vanaf 1 oktober verder kunnen werken, maar stelt de vernieuwing in de ziekteverzekering ("Obamacare") met een jaar uit en schrapt een taks op sommige medische uitrusting.

In het Huis hebben de Republikeinen de meerderheid, in de Senaat hebben de Democraten van president Barack Obama het voor het zeggen.

Met een stemverhouding van 54 tegen 46 wees de Senaat de begroting van het Huis van de hand, waardoor ze meteen weer in het "lagerhuis" van het Amerikaanse parlement belandt.

Volgens nieuwszender CNN was de Republikeinse fractie van het Huis al voor de stemming in de Senaat bijeen om zich over de verdere gang van zaken te beraden. De essentie daarvan is beslissen dat ofwel een groot deel van de federale overheidsdiensten om middernacht bij gebrek aan geld sluiten of een plan aanbieden dat Obamacare niet nekt of uitstelt.

Een mogelijk scenario is volgens CNN en ABC dat de Republikeinen de Senaat een begroting sturen die toelaat dat alle overheidsdiensten blijven draaien, maar met twee wijzigingen in de ziekteverzekeringswet die president Obama op het oog had. De eerste bestaat erin dat alle leden van het Congres en hun medewerkers en de leden van de uitvoerende macht geen toelagen voor ziekteverzekering zouden krijgen. Ten tweede uitstel van een jaar voor de vereiste dat elke Amerikaan op straffe van boete een ziekteverzekering moet hebben.

Belga

.

Nu in het nieuws