N-VA: "Franstaligen krijgen meerderheid in Raad van Procureurs"

N-VA: Franstaligen krijgen meerderheid in Raad van Procureurs

N-VA: "Franstaligen krijgen meerderheid in Raad van Procureurs"

Print
"De Franstaligen krijgen een meerderheid in de raad van procureurs, terwijl de Vlamingen in België in de meerderheid zijn". Dat zegde Karel Vanlouwe (N-VA) zopas in de Senaatscommissie Justitie.

Die bespreekt de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil die laten samenvallen met de provincies. Ze komen van 27 op 12.

Halfslachtig

"Dit is een halfslachtige hervorming, waarin niets aan mekaar hangt. Het is geen oplossing voor de problemen waar justitie mee kampt. Binnen tien jaar zal het wantrouwen in justitie nog altijd groot zijn, er zullen nog altijd vrijlatingen door procedurefouten zijn en ook gerechtelijke achterstand. Uw hervorming is een bijzonder mager beestje".

Vanlouwe viel uit tegen de minister omdat "we nog altijd niet weten hoe de nieuwe arrondissementen beheerd zullen worden". Hij vond het een verkeerde werkwijze om eerst een hervorming door te voeren en pas daarna de werklast te meten. "Het personeel zal later dan moeten aangepast worden. Zo moeten er almaar meer reparatiewetten komen en dat is een Belgische gruwel".

Henegouwen

De N-VA was ook boos omdat er geen eenheidsrechtbank komt en omdat Henegouwen twee procureurs krijgt en alle andere provincies maar één. "Daardoor komt er een Franstalige meerderheid in de raad van procureurs, terwijl de Nederlandstaligen in België in de meerderheid te zijn".

JDW

.

Nu in het nieuws