Toekomst Sappi Nijmegen onzeker: gemengde gevoelens in Lanaken

Toekomst Sappi Nijmegen onzeker: gemengde gevoelens in Lanaken

Toekomst Sappi Nijmegen onzeker: gemengde gevoelens in Lanaken

Print
Het nieuws dat papierproducent Sappi zijn fabriek in het Nederlandse Nijmegen in vraag stelt - en dus dat de vestiging in Lanaken gespaard blijft - wekt gemengde gevoelens op bij het personeel in België. "Enerzijds is het heel jammer dat er alweer een fabriek dicht moet", zegt Jan Staal (ABVV). "Anderzijds zijn we blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de toekomst van Sappi Lanaken."

"Stellen dat we opgelucht zijn, is misschien overdreven, want in de eerste plaats leven we mee met de mensen die in Nijmegen hun job dreigen te verliezen", zegt Jan Staal. "Het is overigens niet zo dat dit herstructureringsplan geen repercussies zal hebben op Lanaken. Er wordt gezegd dat een aantal centrale diensten in Lanaken, zoals de planning, zullen moeten verhuizen. Verder zijn er nog een aantal bezuinigingen die in de lucht hangen, en die ook hun invloed zullen hebben. Helemaal gerust zijn we toch nog niet."

Anderzijds zullen er allicht ook opdrachten van Nijmegen naar Lanaken verhuizen. "Daardoor zal de druk enigszins van de ketel zijn om hier meteen te gaan ingrijpen", weet Staal. "We zijn vooral blij dat er nu duidelijkheid is. Het schrappen van de investering in de centrale voor warmtekrachtkoppeling heeft de gemoederen hier verhit en voor veel onzekerheid gezorgd.

"De mensen hebben het gevoel dat ze net aan een ramp ontsnapt zijn", besluit de vakbondsman. "Maar blij? Nee, dat kunnen we niet zijn als er weer maar eens een fabriek moet sluiten, ook al is het dan in Nederland."

Belga

Nu in het nieuws