"Gerechtelijke hervorming is schandalige discriminatie van Vlamingen"

"Door deze hervorming krijgt Vlaanderen 361 rechters op de eerste aanleg en Franstalig België 370. Bij de arbeidsrechtbanken zijn de cijfers: 68 Nederlandstaligen en 74 Franstaligen. En dat terwijl de Vlamingen in België in de meerderheid zijn. Dat kan niet, het is pure discriminatie, inhumaan en wraakroepend en je kan dat niet uitleggen".

Dat betoogde Bart Laeremans (VB) maandag in de Senaatscommissie Justitie. Zij bespreekt de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil die laten samenvallen met de provincies. Ze komen van 27 op 12.

Brussel-Halle-Vilvoorde

Laeremans wees erop dat Vlaanderen het slachtoffer wordt van de regeling voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Vooral daar krijgen de Nederlandstaligen "veel te weinig magistraten. Dat wordt bevestigd door een studie van KPMG, die de regering nog altijd geheim wil houden. Wij kunnen echter niet discussiëren over deze hervorming zonder dat rapport te hebben gelezen". De VB-senator wees erop dat Vlaanderen "schandalig gediscrimineerd wordt door deze regeling". De meerderheid vond echter dat dit wel kon en vatte het debat aan.

Laeremans betreurde verder dat er niet overal provinciale rechtbanken komen: "Waarom krijgt Henegouwen twee procureurs, waarom heeft Vlaams-Brabant twee arrondissementen? Deze regeling is heel discriminerend voor de Vlamingen en men legt de basis voor vernietiging door het grondwettelijk hof".

Limburgs Hof samen met Vlaams-Brabant

Het VB betreurde bovendien dat de hoven van beroep niet worden hervormd. Volgens Laeremans moeten de hoven in Vlaanderen anders worden ingedeeld. "De negentien gemeenten van Brussel zouden één hof moeten hebben. Vlaams Brabant zou dan samen met Limburg onder een ander hof van beroep kunnen vallen. Het Antwerpse Hof, dat nu nog Limburg onder zich heeft, zou dan alleen nog voor Antwerpen bevoegd zijn".

JDW

Archiefbeeld Belga

Nu in het nieuws