FOD Economie voorzichtig positief over herstel arbeidsmarkt

FOD Economie voorzichtig positief over herstel arbeidsmarkt

FOD Economie voorzichtig positief over herstel arbeidsmarkt

Print
Er zijn eerste, schuchtere tekenen die wijzen op een herstel van de arbeidsmarkt in België, zo blijkt uit kwartaalcijfers van de federale overheidsdienst Economie. Tegenover begin dit jaar is de werkgelegenheidsgraad in het tweede kwartaal gestegen en de werkloosheidsgraad gedaald. De federale overheidsdienst waarschuwt wel voor te veel optimisme: "Het is afwachten of de cijfers van de volgende kwartalen deze positieve evolutie zullen bevestigen", staat maandag in een persbericht.

Het aantal werkenden ligt van april tot juni op 67,5 procent van de bevolking op actieve leeftijd (20-64 jaar). Dat is 0,8 procentpunt meer dan begin dit jaar en 0,3 procentpunt meer dan in het tweede kwartaal van 2012. Vooral bij de 55-plussers zijn er meer mensen aan de slag - een trend die al enkele jaren aan de gang is -, maar ook de jongere leeftijdscategorieën tellen nu meer werkenden.

Minder werklozen in Brussel en Wallonië

De werkloosheidsgraad bedraagt in het tweede kwartaal 8,1 procent, dat is 0,4 procentpunt minder dan begin dit jaar. De daling is uitsluitend te danken aan Brussel en Wallonië. Tegenover dezelfde periode in 2012 zijn er in het hele land nog steeds meer werklozen (+1,1 procentpunt). De cijfers doen vermoeden dat het ergste op de arbeidsmarkt achter de rug is, al blijft het afwachten of de tendens zich de volgende maanden voortzet.

Om de Europese doelstellingen te halen is er wél nog veel werk aan de winkel: de doelstelling blijft om tegen 2020 een werkzaamheidsgraad van 73,2 procent te halen. Dat cijfer is intussen gehaald voor de mannen (73,2 procent), maar nog lang niet bij de vrouwen (61,7 procent).

Verschil met Vlaanderen

Vlaanderen ligt voorop met 71,9 procent actieven, tegenover 62,7 procent in Wallonië en amper 58,4 procent in Brussel. Dat laatste gewest boekt wel de meeste vooruitgang: +2,4 procentpunt tegenover het eerste kwartaal. Ook de werkloosheidsgraad in het Brusselse daalde sterk, van 20,9 procent in het eerste kwartaal tot 16,7 procent in het tweede kwartaal.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws