Belgisch-Iraanse spion in voorlopige hechtenis in Israël

Belgisch-Iraanse spion in voorlopige hechtenis in Israël

Belgisch-Iraanse spion in voorlopige hechtenis in Israël

Print
Een Israëlische rechtbank heeft maandag beslist de Belgisch-Iraanse Ali Mansouri in voorlopige hechtenis te plaatsen. Mansouri wordt verdacht van spionage, en bij zijn arrestatie zou hij foto's van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv bij zich gehad hebben. Voor de rechtbank van Petah Tikva, vlak bij Tel Aviv, zei Mansouri geen woord. Hij wordt binnenkort in beschuldiging gesteld.

Het nieuws over zijn aanhouding op 11 september raakte pas gisteren bekend, een paar uur na het vertrek van de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu naar de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat Netanyahu zich daar zal uitspreken tegen de historische toenadering tussen Washington en Teheran.

De Israëlische media, die een verantwoordelijke bij de politie citeren, melden dat de beslissing om de censuur op die zaak op te heffen "op het allerhoogste niveau" genomen is.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Beth bevestigde zondag dat Mansouri een Belgisch paspoort heeft en naar Israël gestuurd is op vraag van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens Shin Beth is hij op de luchthaven van Tel Aviv opgepakt.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zondag het nieuws van de aanhouding al bevestigd.

Belga
Foto AFP

MEEST RECENT