Nieuw proces tegen Amanda Knox van start in Firenze

Nieuw proces tegen Amanda Knox van start in Firenze

Nieuw proces tegen Amanda Knox van start in Firenze

Print
Al bijna zes jaar is het Italiaanse gerecht bezig met de moord op de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher, in november 2007 in Perugia. Na eerst een veroordeling, vervolgens een vrijspraak en tot slot een vernietiging van de vrijspraak staan de Amerikaanse Amanda Knox en haar drie jaar oudere Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito maandag opnieuw voor de rechter. Noch Knox, noch Sollecito waren aanwezig bij de openingszitting voor het hof van beroep in Firenze.

Verwacht wordt dat de rechter op de eerste procesdag nieuwe DNA-tests zal vragen. In de vorige processen speelde de betrouwbaarheid van die tests een cruciale rol. Voor het eind van het jaar wordt geen uitspraak verwacht. Beide partijen kunnen tegen deze uitspraak wel opnieuw in beroep gaan.

De moord op de Britse uitwisselingsstudente trok in 2007 wereldwijd de aandacht. Kercher werd halfnaakt en met doorgesneden keel in haar bed gevonden. Drie personen waren meteen verdacht: haar huisgenoot Knox, Sollecito en een andere kennis, Rudy Guede, die voor medeplichtigheid aan moord al tot 16 jaar cel veroordeeld is. In eerste instantie werden Knox en Sollecito veroordeeld tot respectievelijk 26 en 25 jaar cel, maar in 2011, toen de uitspraak ongedaan werd gemaakt, kwamen de twee weer vrij. In maart oordeelde het hoogste hof van beroep dat het proces opnieuw gedaan moet worden.

Sollecito's vader was wel aanwezig op de eerste procesdag. Hij zei dat zijn zoon latere zittingen zou bijwonen en dat zijn zoon "dagelijks contact" heeft met Knox. Zij blijft in haar thuisstad Seattle.

Belga
Archieffoto EPA

MEEST RECENT