Roma die kinderen ook in België deden stelen voor Franse rechter

Roma die kinderen ook in België deden stelen voor Franse rechter

Roma die kinderen ook in België deden stelen voor Franse rechter

Print
In het Franse Nancy begint maandag het proces tegen 27 Roma van Kroatische origine die ervan verdacht worden hun kinderen verplicht te hebben om te stelen in Frankrijk, België en Duitsland. Volgens het parket gaat het om een "emblematische zaak". Vorige week nog zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls dat de meerderheid van de Roma uitgewezen moet worden vanwege hun "extreem verschillende levenswijze".

Bij de aanvang van het proces drukte de advocaat van een vermoedelijke leider van de bende de hoop uit dat "er geen gerechtelijke stigmatisering zal zijn, zoals er nu wel een politieke stigmatisering is" over de Roma.

27 verdachten uit 3 families

De 27 verdachten, leden van drie families, moeten verschijnen voor samenzwering en medeplichtigheid aan een honderdtal diefstallen die hun kinderen in 2011 gepleegd hebben. Die kinderen waren toen een jaar of tien oud. De verdachten kunnen tot tien jaar cel veroordeeld worden.

Verschillende verdachten worden ook vervolgd voor mensenhandel. Uit het onderzoek was gebleken dat sommige kinderen werden "geleend" voor bijna 100.000 euro. De verdediging betwist die aanklachten. Volgens hen gaat het om een bruidsschat zoals dat het gebruik is in deze families.

Grootschalige operatie

In september 2011 ondernam de Franse gendarmerie een grootschalige operatie tegen deze Roma. Daarbij werden tegelijk tientallen aanhoudingen verricht in de Elzas en Lotharingen. Tijdens het onderzoek achterhaalde de politie een honderdtal diefstallen in het oosten van Frankrijk, maar ook in het zuidoosten en Parijs, België en Duitsland.

Belga, archieffoto

MEEST RECENT