14.000 overnachtingen en 425 gymnasten voor WK turnen

14.000 overnachtingen en 425 gymnasten voor WK turnen

14.000 overnachtingen en 425 gymnasten voor WK turnen

Print
Voor de derde keer in de geschiedenis wordt het WK turnen in België georganiseerd. In 1903 begon alles in Antwerpen. Vier landen, België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, namen deel aan het internationaal tornooi dat door de Belgische Turnbond in het leven geroepen was.

In 2001 ontving Gent 60 landen en deze week zullen teams uit 76 landen aanwezig zijn in het Sportpaleis. Voor de Belgische gymnasten wordt het zeker een hoogtepunt in hun carrière. De Belgische turnwereld keek er al lang naar uit. Nu is het eindelijk zover. De 44ste editie van het WK turnen gaat vandaag van start in het Sportpaleis.

Alle delegaties, genodigden, supporters en pers samen zorgen de komende week voor zo'n 14.000 overnachtingen in 14 Antwerpse hotels. 570 vrijwilligers helpen mee om 278 mannelijke en 147 vrouwelijke gymnasten te kunnen laten strijden om de titels in dit individueel WK. Dat betekent dat er titels per toestel en allround worden uitgereikt, maar geen titels per teams.

Voor ons land zijn drie meisjes geselecteerd: Gaëlle Mys, Lisa Verschueren en Laura Waem. Zij turnen alle drie allround. Bij de mannen komen Donna-Donny Truyens, Jimmy Verbaeys, Dennis Goossens, Kristof Schroé, Daan Kenis en Thomas Neuteleers in actie. Verbaeys en Kenis turnen allround, Truyens aan het paard met bogen, Schroé aan het rek, Neuteleers aan de brug en de grond, en Goossens aan de ringen.

Donna-Donny

Titels zitten er voor onze landgenoten allicht niet meteen in, maar de toestelspecialisten kunnen zich zeker in de kijker turnen. Vooral voor Donna-Donny Truyens is het hét moment van de waarheid.

Op het vorige WK twee jaar geleden in Tokio werd hij tiende op 'zijn' toestel, het paard met bogen. Op het EK dit jaar eindigde de 24-jarige gymnast uit Kessel-Lo nog op de zesde plaats. Hij sleepte ook al meermaals medailles in de wacht op diverse Challenger Cups.

Van Jimmy Verbaeys wordt verwacht dat hij de allroundfinale kan halen. Op de Spelen vorig jaar kwam hij als enige mannelijke Belg in actie en wist hij een knappe 21ste plaats te versieren.

Maar ook Daan Kenis kan ons land op de kaart zetten. De 19-jarige gymnast uit Mol verbaasde op zijn eerste EK bij de seniores dit voorjaar in Moskou vriend en vijand met een fantastische 14de plaats allround.

Blessure

Bij de meisjes moet Julie Croket opnieuw forfait geven na het débacle vorig jaar voor de Olympische Spelen. Zij had zich geselecteerd , maar moest toen haar plaats afstaan wegens een zware blessure aan de knie. Nu kampt ze met een armblessure. De ervaren Gaëlle Mys die ons land vertegenwoordigde op de Spelen van Bejing en van Londen is het speerpunt van de Belgische meisjes in de allroundwedstrijd.

Vandaag treden alle Belgische mannen aan in de kwalificaties. Dinsdag en woensdag is het de beurt aan de meisjes. Er zijn nog tickets beschikbaar om hen en alle overige toppers te komen aanmoedigen.

Alle info op www.antwerpgymnastics2013.com

KARIN DE RYCK

.

Nu in het nieuws