1/28

Vierde Schuurfeest schenkt opbrengst aan palliatieve zorg

Liefhebbers van Nederlandstalige schlagermuziek konden dit weekend hun hart ophalen op het Schuurfeest in het Gildenhuys. Liefst 21 artiesten zorgden daar voor ambiance en muziek. De opbrengst van het muziekfeest gaat volledig naar de palliatieve zorg van Coda vzw.

Een schuurfeest is in Nederland een gekend fenomeen. In schuren, zaaltjes of tenten worden feesten gegeven waarbij artiesten een optreden geven. Het eerste Schuurfeest in Essen ontstond toen vier vrienden een verjaardagsfeest geven.

Het eerste Schuurfeest in Essen ontstond toen vier vrienden een verjaardagsfeest gaven. Erik 't Hart (28), Ientje Franck (27), Herwig Van Peer (32) en Ruben Aerts (32) zijn rond dezelfde tijd jaren en besloten een avond te organiseren met Nederlandstalige muziek.

“Wij houden van dit muziekgenre”, zeggen de vier intiatiefnemers. “Het brengt ambiance en je kan lekker meezingen.”

Voor hun eerste Schuurfeest legden de vier vrienden ieder 150 euro uit en nodigden ze twee artiesten uit. “Het was meteen een schot in de roos”, getuigt Erik ‘t Hart. “Zo is de bal aan het rollen gegaan. Het jaar daarop hebben we sponsors gecontacteerd, zodat we meer artiesten konden vragen. De zaal werd te klein en we verhuisden naar een andere locatie. Hier kunnen we zo’n 500 mensen ontvangen.”

Twintig minuten

Zaterdag stonden er 15 artiesten op de affiche, maar uiteindelijk zijn het er 21 geworden. “Ze mogen allemaal een twintigtal minuten optreden. Sommige artiesten komen hier optreden in ruil een onkostenvergoeding en enkele drankjes. Anderen komen hier zingen tegen een kleine financiële bijdragen. Ze weten dat we dit doen voor een goed doel, en daar houden ze graag rekening mee. Uiteraard krijgen zij op hun beurt dan weer de kans om zichzelf te promoten.Topfavorieten waren de Nederlandse Yoeri L’Abee, Randy Watzeels en Anita en the rapsodie’s.

Ook de Essense Louisia en Gert-Jan van Gastel waren van de partij. Maar ieder artiest vonden we uniek.”

Coda Hospice

De opbrengt van het Schuurfeest gaat naar een goed doel. “We zijn er nooit op uit geweest om winst te maken”, zegt Erik. “Belangrijker is om samen plezier te maken en met anderen te genieten van de optredens. Omdat mijn vader drie jaar geleden tijdens zijn ziekte zo goed omringd is geweest door de mensen van de palliatieve zorgeenheid van Coda, hebben we ervoor gekozen om de opbrengst aan hen te schenken.”

Coda biedt thuiszorg, maar patiënten kunnen er ook terecht in het Coda Hospice, een gespecialiseerd verpleeghuis waar terminale patiënten en hun families als gasten in een bijna-thuis-huis worden opgenomen.

Info:

en

Foto's MaTi en Peter Van Doren
MaTi
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio