10 tips om rijk te worden

10 tips om rijk te worden

Seks & Relaties

10 tips om rijk te worden

Print

Een ander maakt u niet rijk. Als een financieel 'expert' echt zou weten hoe u rijk werd, zou hij zelf op het strand van een exotisch eiland liggen. En als zijn project echt zo winstgevend was, dan zou hij dat niet aan uw neus hangen. Aanbiedingen met buitensporig hoge rendementen wijzen altijd op verborgen kosten, hoge risico's, misleiding of oplichting. Daar worden alleen anderen rijk van.

Krijg wat u verdient
Wellicht verdient u minder dan wat u waard bent. Bazen en opdrachtgevers zijn er immers om de lonen en de prijzen laag te houden. Wie opslag verdient, moet er dus zelf om vragen. Probeer het maar eens. De kans is behoorlijk groot dat uw baas of opdrachtgever liever opslag geeft dan op zoek te moeten naar een vervanger.

Let ook op de kleintjes
Wie elke werkdag buiten de deur luncht, is jaarlijks zomaar 1.000 euro extra kwijt. Een jaar lang dagelijks een pakje sigaretten roken kost 2.000 euro. Snoep of tussendoortjes: pakweg 800 euro per jaar. Niet letten op vakantie-uitgaven: 1.500 euro per jaar. Zomaar shoppen: minimaal 500 euro per jaar. Een te dure auto rijden: 5.000 euro per jaar. Onnodig rood staan en geld lenen: 400 euro per jaar. Het totaal van deze lijst komt op 11.200 euro per jaar.

Doe wat anderen niet doen
Doen wat een ander al doet, lijkt veilig. Iedereen wil een eigen huis met hypotheek, pensioensparen, een vaste baan, een mooie auto en genieten. Maar veelgevraagd is altijd (te) duur. Wie juist doet wat niemand doet, is vaak goedkoper af.

Wees niet bang om rijk te zijn
Er is niks mis met rijk worden. Hou u dus doof voor commentaar. Met geld koop je vrijheid, veiligheid, keuzemogelijkheden en meer. Geld is ingeblikt geluk.

Hang de held niet uit
Denk niet dat u de economie in uw eentje kan steunen door geld uit te geven.

Maak een inventaris
Cijferwerk vinden velen bekrompen en anticreatief. Maar doe het toch een keer per jaar. Inventariseer je bezittingen, schulden, belastingzaken en verzekeringspapieren. Velen betalen daarom jarenlang te veel en ontvangen te weinig. Onze weerzin tegen cijfers is vaak zo groot dat we financiële blunders een leven lang niet opmerken.

Heb discipline
Wie maandelijks automatisch 200 euro overboekt en het op een goed en veilige manier belegt, bezit na dertig jaar een mooi kapitaal.

Zoek een lief
De liefde maakt rijk, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat berekende dat een koppel, boven op één salaris, slechts 38 procent extra inkomen nodig heeft om met zijn tweetjes even riant te leven. Dé oplossing, zo lang de liefde duurt.

Wees inventief en durf
Echt rijk voelen zich slechts diegenen die zich door inventiviteit, ondernemingslust en durf uit elke situatie weten te redden. Raken ze arbeidsongeschikt, dan schrijven ze een bestseller. Verliezen ze hun baan, dan beginnen ze een eigen bedrijf. Ware rijkdom schuilt in durf, optimisme en inventiviteit.

Erica Verdegaal, 'Hoe je rijk wordt. En blijft.' Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, ISBN 9789089313874. 22,50 euro.

Photo News

Lees ook: 10 tips om rijk te worden
Daarom moest mevrouw Koen Wauters haar winkel sluiten
Lesley-Ann Poppe in doorkijkjurk op Nacht van Exclusief (fotoalbum)

NIET TE MISSEN