Diabetes verhoogt risico op overlijden aan borst- en darmkanker

Diabetes verhoogt risico op overlijden aan borst- en darmkanker

Seks & Relaties

Diabetes verhoogt risico op overlijden aan borst- en darmkanker

Print

Diabetespatiënten hebben een verhoogde kans om borst- en darmkanker te krijgen en om aan die ziekten te overlijden. Dat blijkt uit een analyse door de Nederlandse arts-onderzoeker Kirstin De Bruijn. Zij zei zondag op het European Cancer Congress in Amsterdam dat eerdere onderzoeken wel een algemeen verband vonden tussen diabetes en de kans om aan kanker te overlijden, maar dat nog niet duidelijk was welke soorten kanker dit betrof.

De Bruijn, die onderzoeker is bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, analyseerde met collega's de resultaten van 20 onderzoeken die tussen 2007 en 2012 werden uitgevoerd met gegevens van meer dan 1,9 miljoen patiënten met borst- of darmkanker, al of niet met diabetes. "Onze meta-analyse was bijzonder omdat we specifiek keken naar sterfte aan borst- en darmkanker en alle andere doodsoorzaken uitsloten", legt ze in een persbericht uit.

De vorsers concluderen dat diabetici 23 procent meer kans lopen borstkanker te krijgen en 38 procent meer kans om aan de ziekte te overlijden in vergelijking met niet-diabetici. Voor darmkanker lag de kans om de ziekte te krijgen 26 procent hoger en de kans om eraan te overlijden 30 procent hoger.

"We willen mensen meer bewust maken van dit probleem en we hopen dat preventiecampagnes voor overgewicht en diabetes aandacht zullen besteden aan dit verhoogde risico", aldus Kirstin De Bruijn.

Belga / Archieffoto

NIET TE MISSEN