Elke dag gewapende overval in België

Elke dag gewapende overval in België

Elke dag gewapende overval in België

Print
Elke dag vindt er in België een gewapende overval plaats op een juwelier, apotheker, café of nachtwinkel. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Hoewel het aantal gewapende overvallen vorig jaar met 6 pct daalde in vergelijking met 2007, neemt het aantal criminele feiten in sommige kleinhandelszaken wel toe. De grootste groei werd vastgesteld bij de juweliers, met 205 pct ten opzichte van 2007. Ook apothekers (+20 pct), nachtwinkels (+16,5 pct) en cafés (+15 pct) kregen met meer hold-ups te maken. Een omgekeerde evolutie was er bij de postkantoren(-92 pct), banken (-66 pct), restaurants (-27 pct) en warenhuizen (-20 pct).

Kleinhandelaars zijn doorgaans minder goed beveiligd, en hebben nog veel cash in omloop. "Meer elektronisch betaalverkeer zou criminelen kunnen afschrikken", weet Christine Mattheeuws van het NSZ. "Maar dan moet de kostprijs voor elektronische betalingen naar beneden".

De zelfstandigenorganisatie vraagt de overheid om het elektronisch betaalverkeer verhoogd fiscaal aftrekbaar te maken voor zelfstandigen. Daarnaast wil het NSZ dat de overvallers strenger gestraft worden.

Archieffoto: TP

MEEST RECENT