Portugese regering afgestraft door kiezers

In Portugal hebben de centrumrechtse regeringspartijen zondag forse verliezen geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. De kiezer presenteerde hen de rekening van de harde besparingskoers die Portugal voert.

tmas

De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft de "nationale nederlaag" van zijn sociaaldemocratische partij (PSD) intussen erkend. De socialistische partij is de winnaar van de lokale verkiezingen.

Passos Coelho gaf toe dat het de bedoeling was in veel gemeenten in de meerderheid te blijven, maar dat dat niet is gelukt. Hij feliciteerde de socialistische partij. Volgens de premier is de verkiezingsnederlaag de prijs die wordt betaald voor het regeringsbeleid. Hij wil dat beleid evenwel voorzetten, omdat het de enige uitweg is uit de crisis, aldus nog Passos Coelho.

De gemeenteraadsverkiezingen werden beschouwd als de eerste electorale test voor de centrumrechtse coalitie van premier Pedro Passos Coelho die sinds twee jaar aan de macht is. Zo'n 9,5 miljoen stemgerechtigden moesten hun burgemeesters en gemeenteraden kiezen in 308 gemeenten.

Belga Foto Reuters: de Portugese premier Pedro Passos Coelho

MEER OVER Pedro Passos Coelho