Wandelen over de Schelde (album)

Wandelen over de Schelde (album)

Wandelen over de Schelde (album)

Print
Als voorbereiding op de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog volgend jaar hebben de Belgische en Nederlandse Genie zaterdag twee keer een oefenponton gelegd over de Schelde. Uit veiligheidsoverwegingen mochten slechts vijf burgers 330 meter over de Schelde lopen van linker- naar rechteroever. Een van hen was acteur Herbert Flack die peter is van het project.

Als alles naar wens verloopt en de weersomstandigheden het toelaten zullen volgend jaar, begin oktober, 'enkele honderdduizenden' te voet via een militair ponton over de Schelde kunnen stappen van aan het Steen op rechteroever naar linkeroever. Exact zoals honderd jaar geleden de koninklijke familie, de regering en tienduizenden Belgische soldaten en in paniek vluchtende Antwerpenaars uit Antwerpen ontsnapten, net voor de oprukkende Duitsers Antwerpen innamen.

Maar wat toen in oorlogsomstandigheden verliep, doe je vandaag niet zomaar. En dus moest een en ander vooraf uitgebreid uitgetest worden. "De randvoorwaarden zijn sindsdien wat anders", vertelden de commandant van het 11de Genie van Burcht, luitenant-kolonel Peter Philipsen en zijn officier Operaties, majoor Johan Collas.

"Niet alleen kent de Schelde vandaag door de opeenvolgende uitdiepingen een veel grotere stroming en veel sterkere getijden dan honderd jaar geleden. Bovendien komen er nu zo'n veertig instanties en veiligheidsvoorschriften bij kijken, inclusief een vergunning. We wilden dit alles nu uittesten rond dezelfde periode als volgend jaar met een soortgelijk Scheldedebiet en zo'n 5,5 meter getijverschil."

Opbouw

Zaterdag legden de Genietroepen van Burcht en hun Nederlandse collega's - samen 130 man - als oefening samen twee keer een vlotbrug. Dat betekent dat twee keer, van 8.30u tot 11.30u en van 14.30u tot 17.30u de Schelde werd afgesloten om de militairen toe te laten telkens de brug op te bouwen en weer af te breken en vooral eventuele fouten op te sporen en de procedure bij te sturen.

PVB

Foto Ludo Mariën

Nu in het nieuws