Kernkabinet vat begrotingsopmaak 2014 aan

Kernkabinet vat begrotingsopmaak 2014 aan

Kernkabinet vat begrotingsopmaak 2014 aan

Print
Het kernkabinet zit zaterdagnamiddag een eerste keer samen om zich over de opmaak van de begroting voor volgend jaar te buigen. De topministers van de regering-Di Rupo moeten op zoek naar 359 miljoen euro om het budget op de rails te houden. Die oefening kondigt zich niet als overdreven moeilijk aan. Maar daarenboven moet de regering op zoek naar extra middelen om de concurrentiekracht van de ondernemingen een boost te geven.

De opmaak van de begroting voor volgend jaar komt eigenlijk neer op een begrotingscontrole. In juli vond de ploeg-Di Rupo immers al 2,4 miljard euro. Daardoor staat de teller nu nog met 'slechts' 359 miljoen euro in het rood om het tekort voor Entiteit I op 2,25 procent van het bbp te houden, ofwel een inspanning van 0,1 procent van het bbp, merkte MR-vicepremier Didier Reynders voor aanvang van het kernkabinet op. "Het is niet de moeilijkste oefening die op ons afkomt", vulde Pieter De Crem (CD&V) aan.

Vertraging van de index

Reynders voegde er aan toe dat "wat goed nieuws" de opdracht nog kan vereenvoudigen. Hij doelt daarmee op de vertraging van de index, waardoor de aanpassing van verschillende lonen mogelijk wat later zal gebeuren. Volgens sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte zou de spilindex volgens de laatste berekeningen niet in mei, maar in juni worden bereikt. Daarbij komt nog dat de inflatie fel is teruggevallen. Dat zou 90 miljoen euro in het laatje kunnen brengen. In elk geval: grootschalige maatregelen zitten niet meteen in de pipeline, verwacht ook Open Vld'er Alexander De Croo.

Foto: Belga
Alexander De Croo (minister van Pensioenen) en Didier Reynders (minister van Buitenlandse Zaken)

Nu in het nieuws