Blijft verdwijnen planten op Grote Nete een mysterie?

Blijft verdwijnen planten op Grote Nete een mysterie?

Blijft verdwijnen planten op Grote Nete een mysterie?

Print
Heist-op-den-Berg - Om een onbekende reden is de plantengroei in de Grote Nete van Geel tot Heist-op-den-Berg plots zo goed als verdwenen. Iedereen vermoedt dat er een vervuiling is opgetreden. Maar of het onderzoek duidelijkheid zal brengen, is nog maar de vraag.
De leden van Natuurpunt Heist merkten tijdens een zomerse afvaart op de Grote Nete dat de plantengroei zo goed als volledig weg was. "Normaal staat de Grote Nete vol met schedebladfonteinkruid en het pijlkruid. Maar nu zagen we amper planten. Voor ons hadden blijkbaar ook al mensen aangifte gedaan van het fenomeen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij zullen nu verder onderzoek doen."

Of het onderzoek ook effectief klaarheid zal scheppen, is twijfelachtig. "We gaan alleszins een grootschalig en intensief onderzoek opstarten. De eerste basistests hebben niets verontrustend aan het licht gebracht. We moeten nog bekijken welke parameters we nu gaan onderzoeken. Daarna komt het er nog op aan om die parameters te linken aan de plantensterfte. Dan pas kunnen we naar de oorzaak op zoek gaan en dan moeten we nog bewijzen dat de vervuiling daarvan komt. Het wordt dus niet eenvoudig. Uitsluitsel verwacht ik trouwens maar binnen een paar maanden", zegt Katrien Smet van VMM.

"Zeker is wel dat dit een bijzonder vreemd fenomeen is. Er moet een reden zijn waarom de planten plots verdwenen zijn. We zullen alles doen om die te achterhalen", aldus Smet.

Lees meer in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Mechelen.

Foto Joren De Weerdt

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio