Traantjes bij vertrek reuzenpanda uit Thailand

Print

Traantjes bij vertrek reuzenpanda uit Thailand

Honderden fans hebben zaterdag op een Thaise luchthaven emotioneel afscheid genomen van Lin Ping, een vier jaar oude in Thailand geboren reuzenpanda. Het mediagenieke dier reist naar het Chinese Chengdu om een aantal potentiële partners te ontmoeten.

Lin Ping was de eerste en enige reuzenpanda die in Thailand het levenslicht zag. Ze is de nakomeling, via kunstmatige inseminatie, van Chuang Chuan en Lin Hui, die geleend worden van China.

Miljoenen fans hebben het dier sinds 2009 bezocht in de zoo van Chiang Mai. Lin Ping heeft zelfs een eigen televisiezender, Panda Channel, waar kijkers het dier nu al drie jaar de klok rond kunnen zien slapen of op bamboe kauwen.

De zoo verhuisde de panda eerder deze maand naar een kleinere kooi om ze voor te bereiden op de acht uur durende vlucht naar Chengdu. Als ze daar haar zinnen zet op een partner, zal het koppel terugkeren naar Thailand voor de volgende vijftien jaar via een huurcontract met China. Dat zal Thailand jaarlijks zo'n 740.000 euro kosten.

Panda's staan erom bekend erg kieskeurig te zijn als het op partners aankomt, en planten zich moeilijk voort in gevangenschap. Lin Ping zal in China in een jaar tijd in contact gebracht worden met zes kanshebbers van haar leeftijd.

Nu in het nieuws