Tiener verdiept zich in antikytheramechanisme

Tiener verdiept zich in antikytheramechanisme

Tiener verdiept zich in antikytheramechanisme

Print
Kalmthout - De Heidelandprijs van Rotary Heideland vond dit jaar plaats in gastschool Don Bosco Mariaberg. Pieter Maerten (18) mocht met zijn theoretisch werk over het Antikytheramechanisme een eerste prijs in ontvangst nemen.
Pieter Maerten (18) schreef in zijn laatste jaar aan het College van het Eucharistich Hart in Essen een eindwerk over het Antikytheramechanisme. Deze recente archeologische ontdekking, die later antiek Grieks blijkt te zijn, is een soort astronomische klok, die zijn tijd ver vooruit was.

“Het gaat om een ongelooflijke ontdekking die ons beeld van de Griekse technologische en wetenschappelijke kennis op losse schroeven heeft gezet”, vertelt Pieter. “De technologie die erachter schuilgaat is dezelfde als die van 18e eeuwse West-Europese astronomische klokken. Deze technologie werd reeds 18 eeuwen voor de ontdekking ervan aangewend voor de bouw van het Antikytheramechanisme".

Vòòr het maken van zijn eindwerk had Pieter nog nooit van het mechanisme gehoord. “Het is pas tijdens zoektocht naar een onderwerp voor mijn eindwerk dat ik er toevallig bij uitgekomen ben”, zegt Pieter.
“Oorspronkelijk wou ik immers over de Griekse astronomie schrijven.”

Pieter won met dit theoretisch eindwerk 375 euro. Daarbovenop kreeg hij ook nog eens 100 euro voor de publieksprijs. publieksprijs. “Met het geld heb ik nog geen specifiek doel. Voor het ogenblik studeer ik biomedische wetenschappen aan de universiteit Antwerpen, maar volgend jaar zou ik graag geneeskunde gaan studeren. Een deel van het geld zal dus dienen om mijn studentenleven te bekostigen.

MaTi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio