Nieuwe kerk bouwen kost 'slechts' 3.650 euro...in 1914

Print
Boom - De parochie Sint Catharina Boom Bosstraat bestaat 100 jaar. Ook het kerkgebouw staat er 75 jaar, de Chiro leeft er 70 jaar en het orgel en klokken zijn 60 jaar oud in een parochie die al 30 jaar werkt zonder inwonend priester. Tijd om te vieren dit en volgend weekend.
Duivel-doe-al in de parochie Sint Catharina is Felix De Meester. Hij heeft ondermeer in de geschiedenis van de parochie gezocht en kwam tot enkele leuke en vreemde zaken. "In de wijk Bosstraat woonden omstreeks 1910 vierduizend mensen. Begin 1913 is daarop besloten een aparte parochie te maken. Voor er van een kerk sprake was hadden de erediensten achtereenvolgens plaats in de kapel van het gasthuis, later Den Brandt. In een volgende fase vonden de erediensten plaats in een danszaal in de Bosstraat, die later turnzaal werd", vertelt Felix De Meester.

"De laagste bieder wou de kerk in 1914 bouwen voor 147.999 franken of nu zo'n 3.670 euro. Door de oorlog is de bouw uitgesteld en was het alternatief een kapelkerk in de Bosstraat 69, later gebruikt als schoollokalen en onderkomen voor de chiro en vandaag woongelegenheid", legt De Meester uit.

Nadien volgden nog wat pogingen om de bouw van deze kerk aan te vatten. Het was uiteindelijk wachten tot 1938 voor de bouw startte. "Grappig genoeg werden de toenmalige plannen van 1913 van tafel geveegd omdat was gebleken dat het ontwerp van die kerk ernstige stabiliteitsproblemen vertoonde. Een Tisseltse aannemer begon aan de klus voor omgerekend vandaag zo'n 16.650 euro. Een jaar later was de kerk klaar. Het was wachten tot 1955 op de officiële kerkwijding. Het orgel dat in 1954 werd besteld was nog niet klaar. Toen is ook beslist drie klokken aan te kopen die de begintonen van het 'Te Deum' moesten luiden.

Twee weekends feest

Zondag 29 september starten de festiviteiten met een eucharistieviering in de kerk om 10u., gevolgd door een receptie in de chirolokalen. U kan een middagmaal nuttige in het wijkcentrum ?t Katrientje en de open-deur in de kerk, 't Katrientje en de chirolokalen meedoen. Op zondag 6 oktober heeft om 15u in de kerk een muzikale namiddag met optreden van de Litouwse artieste Kristina Kuprite op het instrument kankles, een liggende harp, met ondersteuning van de sopraanstem van Christel De Meulder. Doorlopend kan u in de kerk terecht voor de expo beeldende kunst van Eddy Thomas en kan u in 't Katrientje het teken-en schilderwerk van Roeland Hellinx bekijken.
Inschrijven voor het eten en kaartverkoop voor het optreden. Jan BOEY
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio