Eregasten aanwezig op officiële opening én ontvangst stadhuis

Alle hoge gasten die voor de opening van het Red Star Line Museum in de stad waren, werden vrijdag ontvangen op het stadhuis.

jrosquin

“En nu is het party-time”, verkondigde schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) aan de zaal vol belangrijke gasten. Van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer tot oud-ambassadeuren Howard Gutman en Sam Fox. Van de dochter van Irving Berlin, tot de achterkleinzoon van Red Star Line-stichter Clement Griscom en Sonia Pressman Fuentes, die ooit zelf de overtocht met de Red Star Line maakte.

En van de architecten tot de collega’s van het Ellis Island Museum. Ze waren er allemaal en genoten van het zestiende-eeuwse decor van het stadhuis.

“In die periode was Antwerpen groter en indrukwekkender dan New York”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Fysiek is dat misschien een beetje veranderd, mentaal is dat nog altijd zo. We zijn een metropool in zakformaat.”

Museumboek

De belangrijkste gasten kregen een museumboek overhandigd, en een diamant. Ambassadeur Sam Fox heeft wel een heel speciale band met het Red Star Line verhaal. “Mijn moeder en mijn zus zijn met de Red Star Line naar Amerika gevaren in 1921”, vertelt hij. “Mijn vader was zeven jaar daarvoor al vertrokken uit Oekraïne, maar het duurde jaren voor hij genoeg geld had gespaard om zijn vrouw en dochter te laten overkomen.”

Pas toen Sam Fox ambassadeur werd in België, kwam hij erachter dat het inderdaad de Red Star Line was waarop zijn moeder en zus - hij werd later in Amerika geboren - de overtocht hadden gemaakt. “Het was heel speciaal dat ik jaren later vertegenwoordiger werd voor mijn land in België. Ik kom er nog altijd graag terug. Zeker in Antwerpen.”

Maaike Floor Foto: LuMa (Sam Fox (rechts) begroet architecten John Belle (links) en Richard Southwick voor het stadhuis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER