Schepen Marinower: "Home Mathilde Schroyens boekte 900.000 euro verlies"

Schepen Marinower: Home Mathilde Schroyens boekte 900.000 euro verlies

Schepen Marinower: "Home Mathilde Schroyens boekte 900.000 euro verlies"

Print
Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald kampt volgens schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) met zware onderbezetting, wat de hoge prijs per kind verklaart.

Het stadsbestuur kreeg de voorbije week een storm over zich heen nadat bekend werd dat de uitgaven voor de bos- en zeeklassen in de vakantiedomeinen Diesterweg in Kalmthout, Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald en Het Veen in Brecht geschrapt werden. “Men verwijt mij dat de beslissing vooraf niet onderzocht was. Daarom wil ik nu wat cijfermateriaal tonen”, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

Dat de domeinen slecht beheerd werden, wil Marinower niet gezegd hebben. “Maar er zijn wel een paar opmerkelijke vaststellingen. Ik concentreer me even op Home Mathilde Schroyens en stel vast dat het domein over 205 bedden beschikt, terwijl er slechts 120 gebruikt worden”, zegt schepen Marinower op basis van cijfers uit 2010. “Die onderbezetting zorgde in dat jaar voor een kostprijs van 440 euro per kind per week, of 88 euro per dag. Op de privémarkt kom je uit op een prijs van 30 tot 35 euro per dag.”

Marinower heeft meer cijfermateriaal om het schrappen van de uitgaven in de openluchtwerking te motiveren. “In 2012 bedroegen de personeelskosten in Sint-Idesbald zo’n 600.000 euro. De exploitatiekosten kwamen neer op 300.000 euro. En er werd ook nog ruim 170.000 euro geïnvesteerd”, legt Claude Marinower toe. “Er waren 220.000 euro aan inkomsten.”

Modulaire kleuterschool

“Dat levert een ‘verlies’ van ongeveer 900.000 euro op. En dan heb ik het uitsluitend over Home Mathilde Schroyens. Voor de drie domeinen samen bedroeg het te financieren ‘verlies’ 3,2 miljoen euro. Tel bij dit bedrag de kost van daguitstappen en je komt tot een som van 4,1 miljoen euro.”

“Om even de orde van grootte te schetsen: voor een bedrag van 1 miljoen euro zet je een modulaire kleuterschool, waarmee het capaciteitsprobleem deels opgelost kan worden. Daarom hebben we dus beslist dat de organisatie van weekklassen na de zomer van 2014 niet meer door de stad zal gebeuren. In de plaats geven we de scholen een voucher.”

Ruben Aerts
Foto: SVDE